Бяла кожа, тъмна коса, виолетови очи - това е магията на невероятната красавица Елизабет Тейлър. Животът й е изпълнен с толкова много, че то би могло да запълни живота на няколко души. 8 сватби, 7 развода, 4 деца, внуци, над 100 роли в киното, два Оскара, около 70 влизания в болница, няколко смъртоносни болести.Но в същото време и много приключения, страст, хумор и любов.

Брюнетката с виолетовите очи която покори света (ВИДЕО/СНИМКИ)
netinfo
Елизабет Роузмунд Тейлър е родена е на 27 февруари 1932 г. в Лондон и е изкарала там първите 7 години от живота си. Семейството й се мести в Лос Анджелис.

Продадоха на търг любовни писма на Елизабет Тейлър

Едва 10-годишна Елизабет прохожда в киното

Елизабет Тейлър има над 100 роли във филми. Дебютът й в киното е през 1942 г. в Лос Анджелис. Първата й роля е във "Всяка минута се ражда един", а година по-късно се снима в „Ласи се връща у дома". С образа на момичето в „Национално кадифе" през 1944-а тя става звезда. Постепенно Елизабет търси по-тежки роли и в следващите си участия прави много силни изпълнения, като в „Живот с татко" (1947 г.), „Бащата на невястата" (1950), „Американска трагедия" (1951), „Последният път, когато видях Париж" (1954), „Гигантът" (1956) и „Окръг Рейнтри" (1957). Върхът в кариерата й през този период е изпълнението й в адаптацията на „Котка върху горещ ламаринен покрив" (1958) и „Внезапно през миналото лято" (1959).

Питър О'Тул и Елизабет Тейлър имали любовна афера

Тя печели „Оскар" за ролята си на нюйоркски куриер във филма „Батърфийлд 8" през 1960 г. Три години по-късно Елизабет снима „Клеопатра" и остана символът в киното на египетската царица.

Брюнетката с виолетовите очи която покори света (ВИДЕО/СНИМКИ)
netinfo
Друга знаменита нейна роля е в "Кой се страхува от Вирджиния Улф?", с която печели за втори път "Оскар" за главна женска роля.

8 сватби със 7 съпрузи

Личният ѝ живот също помагал за кариерата. За известно време се срещала с милионерът Хауърд Хюс, а след това на 17 се жени за наследника на хотели - Ники Хилтън, но бракът им не издържал дълго.

Брюнетката с виолетовите очи която покори света (ВИДЕО/СНИМКИ)
netinfo
Продадоха сватбена рокля на Лиз Тейлър за $ 188 000

През 1952-ра за втори път сключва брак, този път с Майкъл Уелдинг. Шестият съпруг на Елизабет - сенаторът Джон Уорнър, я води към олтара през 1976 г. През 1991 г. тя се врича за осми път на седмия си съпруг. Строителният работник Лари Фортенски е на 39, а Елизабет на 59 г. До кроя на живота си Елизабет има общо 8 брака, като два пъти се жени за актьора Ричард Бъртън. Най-щастливият период в живота на актрисата е срещата с големата й любов Ричард Бъртън

Елизабет Тейлър оглавява списъка на „най-богатите покойници" на „Форбс"

Признание и награди

Елизабет Тейлър има множество награди. Освен "Оскар" тя е удостоена с приза "Джийн Хършолт" за принос в хуманитарната сфера, "Златен глобус" за най-добра главна женска роля и за цялостен принос. Британската филмова академия също я отличи за най-добра главна женска роля през 1966 г. и за цялостен принос през 1999. През май 2000 г. заедно с Джули Андрюс тя получава титлата Носителка на ордена на британската империя от кралица Елизабет II.