Закриват 8 начални и основни училища в община Добричка
Закриват 8 начални и основни училища в община Добричка / Дарик, архив

8 училища в община Добричка се закриват от 1 септември 2016 година, гласи заповед на министъра на образованието Меглена Кунева, обнародвана в брой 50 на Държавен вестник. Причината е намаляване броя на учениците под нормативно определения минимум.

Предложението за закриване на учебните заведения бе взето на мартенската сесия на Община Добричка. 3 от училищата са начални - в селата Плачи дол, Лясково и Фелдфебел Дянково,  5 са основните – в Паскалево, Черна, Владимирово, Бенковски и Стефан Караджа.

Учениците от закритите училища ще се пренасочват към  най-близките учебни заведения, като транспортът ще се осигурява от общината.  Преструктурирането ще доведе до осбвобождаване на учители, но се очаква по-голямата част от тях впоследствие да бъдат наети на работа в другите учебни заведения на територията на общината, в които работят много преподаватели на пенсионна възраст. Материалната база на закритите учебни заведения ще бъде разпределена между другите училища със заповед на кмета на общината. В момента тече 14-дневния срок за обжалване на заповедтта на министъра и след това, ако няма постъпили жалби от директори на училища, тя ще влезе в сила, казаха от РИО.

В община Добричка ще останат общо 13 училища - 4 обединени и 9 основни.