Светът реагира остро на атентата в Ница и тероризма
Светът реагира остро на атентата в Ница и тероризма / БГНЕС

Над 80 души, сред които и деца, загинаха, а десетки хора бяха ранени при атентат във френския курортен град Ница. Камион се вряза в тълпа от хора по време на фойерверките по случай отбелязването на Деня на Бастилията - френския национален празник. Президентът Франсоа Оланд определи случилото се като терористичен акт.

Барак Обама предложи на Франция всякаква помощ в разследването

Светът реагира остро на атентата в Ница и тероризма
netinfo

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че осъжда нападението в Ница и предложи на Франция всякаква помощ в разследването, каквато й е необходима, предаде Ройтерс.

"От името на американския народ осъждам най-решително тази, както изглежда, ужасяваща терористична атака във френския град Ница, при която са загинали и са били ранени десетки невинни граждани", посочи той.

Джон Кери осъди нападението

Държавният секретар на САЩ Джон Кери, който е на посещение в Москва, осъди атаката в Ница, предадоха ТАСС и Ройтерс.

Съединените щати са крайно възмутени от нападението, заяви Кери. Той подчерта днес пред руския министър на външните работи Сергей Лавров, че атаката е показала необходимостта от намиране на по-бърз начин за слагане на край на терористичната напаст.

Ангела Меркел обеща да спечели борбата с тероризма

Светът реагира остро на атентата в Ница и тероризма
netinfo
Германската канцлерка Ангела Меркел осъди атентата и заяви, че Германия ще остане на страната на Франция в борбата срещу тероризма, предаде Ройтерс.

Всички събрали се на срещата на върха на страните от Азиатско-европейския форум (АСЕМ) не могат да повярват, че в Ница е било извършено подобни масово убийство, заяви Меркел. В борбата срещу тероризма Германия е на страната на Франция, редом с много други. "Убедена съм, че въпреки всички трудности, ще спечелим тази борба", увери германската канцлерка.

Тереза Мей: Великобритания стои до Франция

Светът реагира остро на атентата в Ница и тероризма
netinfo
Британската премиерка Тереза Мей заяви, че Великобритания стои до Франция и обмисля дали има нужда от мерки за укрепване на собствената си сигурност, предаде Ройтерс. Тя добави, че готовността за терористична заплаха във Великобритания вече е висока, което означава, че има голяма вероятност от терористичен атентат.

Новата премиерка, която встъпи в длъжност със задачата да изведе Великобритания от ЕС, заяви, че заместник съветникът й по националната сигурност ще ръководи изработването на оценката.

Британската полиция прави преглед на плановете за сигурността на големи обществени събития следващата седмица, добави говорител на премиерката.

Борис Джонсън е шокиран и натъжен от нападението в Ница

Светът реагира остро на атентата в Ница и тероризма
netinfo
Новият британски външен министър Борис Джонсън заяви, че е шокиран и натъжен от нападението в Ница, където въоръжен с огнестрелно оръжие нападател се блъсна в тълпата с тежък камион.

Росен Плевнелиев: Подобни прояви на жестоко насилие и омраза са абсолютно недопустими

Светът реагира остро на атентата в Ница и тероризма
netinfo
Българският президент Росен Плевнелиев остро осъди акта на терор в Ница. В своята съболезнователна телеграма до президента на Франция Франсоа Оланд българският държавен глава заяви, че подобни прояви на жестоко насилие и омраза са абсолютно недопустими и не могат да бъдат оправдани по никакъв начин.

„България е разтърсена и категорично и остро осъжда това посегателство срещу основите на нашата цивилизация. Този потресаващ акт на безпомощност показва, че трябва да останем единни и решителни в борбата си срещу заплахите на терора. Наш общ дълг е да обединим усилията си и да работим за изграждането на един по-сигурен и мирен свят.

Путин поднесе съболезнования на Оланд за атаката в Ница

Светът реагира остро на атентата в Ница и тероризма
netinfo
Руският президент Владимир Путин поднесе съболезнования на френския си колега Франсоа Оланд за атаката в Ница.

Путин е изпратил послание до Оланд, съобщи прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков. В Русия споделят болката на французите, осъждат решително тероризма и възнамеряват да продължат борбата с него, заяви Песков.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова изрази чрез Фейсбук съболезнования на семействата на загиналите и пострадалите при атентата във френския град Ница, отправяйки призив за сплотяване в борбата с терористите, предаде ТАСС.

"Масовото убийство в Ница е трилър, превърнал се в реалност", констатира Захарова и заявява, че е необходима борба "не с "хибридни", а с реалните заплахи". "И трябва да вършим това заедно, та нали толкова си приличаме, когато загиваме от ръцете на терористи и екстремисти. Време е да направим така, че разногласията между нас да се изглаждат преди, а не след подобни трагедии", пише тя.

Тунис осъди решително нападението в Ница
Тунис осъжда решително отвратителното нападение в Ница, извършено от човек с френско и туниско гражданство, заяви туниското външно министерство в комюнике, цитирано от Франс прес.

"Тунис осъжда остро позорното терористично нападение срещу град Ница и изказва дълбоки съболезнования на Франция и нейния народ. Отново заявяваме пълната си подкрепата за Франция в усилията й за борба с бича на тероризма", се казва в комюникето.

От президентството казаха за АФП, че тази сутрин държавният глава Бежи Каид Есебси е посетил френската резиденция край столицата Тунис, за да изрази покрусата и солидарността си пред френския посланик. Есебси е изпратил и съболезнователно писмо до френския си колега Франсоа Оланд.

Арабски страни изразиха солидарност и обещаха подкрепа на Франция

Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси, чиято страна е арена на джихадистки атентати, потвърди, че държавата му е "изцяло солидарна с приятелска Франция", и обеща Египет да подкрепи "международните усилия в борбата с тероризма", предаде Франс прес.

В комюнике по повод нападението в Ница Сири заяви, че подобни действия "засилват решимостта на страните и народите, желаещи мир, да се сражават и да надвият тероризма".

Най-висшата сунитска ислямска институция в Египет - университетът Ал Азхар, базиран в Кайро, осъди атентата в Ница и призова за сплотени усилия, които "да отърват света от тероризма", предаде Франс прес. "Тези отвратителни терористични нападения са в разрез с наставленията на исляма", подчерта в комюнике религиозната институция.

Главният мюфтия на Египет Шауки Алам нарече извършителя на атентата "екстремист, тръгнал по стъпките на дявола. Ислямът никога не е призовавал да се пролива кръв", подчерта духовникът.

Официален говорител на Рияд осъди "презряното терористично" нападение и обеща на Франция "солидарност и сътрудничество". Външният министър на Обединените арабски емирства Абдула бин Зайед Ал Наян увери, че страната му ще подкрепи "всички мерки", които Франция предприеме.

51 европейски и азиатски държави осъдиха "омразните" терористични атентати

Светът реагира остро на атентата в Ница и тероризма
netinfo

Държавни и правителствени ръководители, както и делегати от 51 страни членки на Азиатско-европейския форум (АСЕМ), осъдиха в съвместно комюнике "омразните и подли терористични нападения", помрачили наскоро евразийския континент, включително снощното в Ница, предаде Франс прес.

Те заявиха в монголската столица Улан Батор, че осъждат отново "строго и безусловно тероризма във всички негови форми и прояви, независимо кои и какви са извършителите, мотивите им или местата", избрани за мишени.

Подписалите документа потвърдиха отново ангажимента си да обединят усилия, за да надвият "чумата на тероризма" с оглед "необходимостта виновниците да бъдат изправени пред съда", както диктуват международноправните задължения на държавите.

Към комюникето на присъстващите държавни и правителствени ръководители се присъединиха председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и председателят на Европейския съвет Доналд Туск, както и АСЕАН, също участници в АСЕМ, уточнява АФП.

Съпричастност и солидарност от Ватикана

Ватиканът следи с огромна загриженост развитието на събитията в Ница и осъди категорично атентатите, заяви говорителят на папата отец Федерико Ломбарди в писмено изявление.

"От името на папа Франциск изразяваме нашата съпричастност и солидарност със страданието на жертвите и на целия френски народ, в ден който трябваше да бъде повод за голям празник", добави той. "Осъждаме най-категорично всяка проява на убийствена лудост, омраза, тероризма и всички посегателства срещу мира", подчерта отец Ломбарди.

НАТО: Тероризмът никога няма да победи демокрацията

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също поднесе съболезнования на близките на загиналите при атаката в Ница, предаде ТАСС.

Алиансът е напълно солидарен с Франция, подчерта Столтенберг. Той отбеляза, че мишена на нападението са били "невинни хора и основните ценности, които НАТО защитава". "Но тероризмът никога няма да победи демокрацията, свободата и нашето отворено общество", изрази увереност Столтенберг.

ООН скърби заради трагедията в Ница

Светът реагира остро на атентата в Ница и тероризма
netinfo
Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун осъди атентата в Ница и призова към повече усилия в борбата с тероризма, предаде Франс прес.

"Генералният секретар осъжда терористичното нападение от 14 юли в Ница и се надява, че отговорните за това клане бързо ще бъдат идентифицирани и изправени пред съд", заяви говорителят на Бан Ки-мун.

"Той твърдо подкрепя правителството и народа на Франция в лицето на тази заплаха и подчертава необходимостта от по-интензивни регионални и международни усилия в борбата с тероризма и прибягващия до насилие екстремизъм", се казва още в изявлението на ООН.

Бан Ки-мун "поднася най-дълбоките си съболезнования на семействата не жертвите на тази ужасяваща проява, както и на правителството и народа на Франция и пожелава най-скорошно възстановяване на ранените", добави говорителят.

ООН скърби заради трагедията в Ница. Говорителят на генералния секретар на организацията Фархан Хак изказа съболезнованията на ООН към семействата на жертвите, предаде ТАСС.

Лидерите на ЕС поднесоха съболезнования на Франция

Председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия, Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер, поднесоха съболезнования на френското правителство и народ след атаката в Ница, предаде ТАСС.

"Изразяваме своите съболезнования и пълна солидарност с народа и правителството на Франция", заяви Туск на съвместна пресконференция с Юнкер в Улан Батор.

Двамата са в монголската столица за участие в започналата днес 11-ата среща на държавните и правителствени ръководители на страните членки на Азиатско-европейския форум (АСЕМ).

"Отвратителният терористичен акт в Ница ме потресе дълбоко", заяви, видимо развълнуван, Юнкер. "Слава на Франция!" и "Слава на Републиката!", възкликна той.

Източник: БТА