Ефектът на масовите проверки: Гонят туристите
Ефектът на масовите проверки: Гонят туристите / netinfo

Демонстративността и афиширането на проверките в курорта Слънчев бряг, които МВР,

Министерството на финансите и други институции извършват в разгара на туристическия сезон, са лоша услуга за туристическия бизнес.

Това се казва в декларация, приета от годишното отчетно събрание на Съюза на собствениците в комплекса.
Според тях "начинът, по който тези проверки се извършват, създава предпоставки за отлив на туристи, особено на българските, и това за съжаление вече е факт".
В декларацията се обяснява още, че Съюзът на собствениците в Слънчев бряг одобрява масираните проверки, извършвани и в момента, но те не трябва да бъдат демонстративни и показни и да се превръщат в "спектакъл" за гостите на курорта".
В текста се обръща особено внимание на факта, че обхватът на тези проверки трябва да бъде целият комплекс - източната и западната му част, както и всички търговски дружества, опериращи на територията на Слънчев бряг.
"В момента остава усещането, че се проверяват основно хотелите в източната част на курорта, които и до момента са обект на посещения от всички институции", пише в приетата днес декларация. "Трябва отговорно да заявим обаче, че не те са източникът на средства от сивата икономика. Проблемът се крие на друго място и сме убедени, че всички вече са наясно къде точно е той."

"Ще изпратим текста на декларацията си до министерствата на туризма, на финансите и вътрешните работи", каза Елена Иванова, председател на Съюза на собствениците в Слънчев бряг. Във връзка с проблема ще бъде поискана спешна среща с министрите или техни представители.
Днес общото събрание на съюза взе решение да промени името си и оттук нататък той ще се нарича Български черноморски туристически съюз.
Проверките в най-големия курорт по българското Черноморие започнаха след като в началото на юни в курорта имаше престрелка, при която загина един човек, а двама, сред които и занимаващият се с наркоразпространение Димитър Желязков, известен с прякора Очите, бяха ранени.
Веднага след това премиерът Бойко Борисов се закани, че "ще има тежки последици за всеки, който се опита да провали туристическия сезон".
В коментар на проблема пред "Нова телевизия" преди дни главният прокурор Сотир Цацаров каза: "Самото функциониране на комплекса Слънчев бряг създава предпоставки за престъпност. Слънчев бряг е нещо като икономическа и административна държава в държавата и започна да се превръща в апетитна хапка. Това е война за територия, за контролиране на търговската дейност. Този, който я контролира силово, печели."