Опитът за преврат в Турция може да дестабилизира съюзника на Запада
Опитът за преврат в Турция може да дестабилизира съюзника на Запада / Guliver/Getty Images

Опитът за преврат в Турция може да дестабилизира опасно съюзника на Запада в един регион, който вече е разклатен заради война, тероризъм и масова миграция, предупреждават анализатори и експерти, пише в. "Гардиън".

Този невероятен обрат в събитията смая и обърка много от външнополитическите коментатори. Голяма част от тях възприемаха турското правителство, сформирано след избори, като относително стабилно. Според професор Омар Ташпънар от института Брукингс сега критично важният въпрос е да се установи до каква степен турското военно командване е замесено в опита за преврат.

Ташпънар беше един от малкото външнополитически експерти, предупреждаващи за риска от преврат в Турция. Според анализатора всичко това не само ще опетни имиджа на страната, но ще постави Реджеп Тайип Ердоган в неудобно положение. Защото всеки път, когато в миналото е имало опит за преврат в Турция, всеки път, когато военните са се намесвали, това се е случвало, когато е правителството е било много непопулярно.

Според Кемал Къръшъ, който също отговаря за турските проблеми в института Брукингс, опитът за преврат в Турция заедно с атаките на Ислямска държава, британския вот за Брекзит и още някои неща, случили се в последно време, оставят у хората чувството за събития, развиващи се без контрол.

Според Стивън Фланаган, който е работил в Съвета за национална сигурност на Барак Обама, а сега е анализатор в корпорация Ранд, случващото се в Турция е добра новина за Ислямска държава, защото то ще отвлече вниманието на Анкара от това да оказва повече помощ на многонационалната коалиция, бореща се срещу ислямистите.

Опитът за преврат връща Турция към една ера, за която всички предполагаха, че отдавна е отминала тази, в която армейските шефове отстраняваха политици, с които не бяха съгласни. През 1960 г. военните отстраниха премиера и после го обесиха.

Три преврата последваха в идните четири десетилетия - през 1971 г., през 1980 г. и през 1997 г. Най-бруталният преврат в модерната турска история беше този от 1980 г. Тогава военните екзекутираха 50 души и арестуваха около 60 000 души. Стотици изчезнаха безследно, припомня "Гардиън".

Източник: БТА