200 лева глоба за правосъдния министър за превишена скорост
200 лева глоба за правосъдния министър за превишена скорост / БГНЕС, архив

Глоба от 200 лв. за превишена скорост е наложена от полицията в Търговище на правосъдния министър Екатерина Захариева. Тя обжалва, но Районният съд в Търговище потвърди санкцията.

Електронният фиш е издаден на Захариева, в качеството й на представител на Министерството на правосъдието (МП), след като техен служебен автомобил "Ситроен" бил заснет с камера да се движи с 42 км превишена скорост.

Нарушението било засечено на 10 февруари т.г., съобщава "Труд". В 12.19 ч. до метан станцията в Търговище, където разрешената скорост е 60 км/ч.

В жалбата от министър Захариева се твърдяло, че фишът е незаконосъобразен. Но според решението на съда глобата е наложена правилно на Захариева като законен представител на юридическото лице. Освен това тя не е подала с писмена декларация данните на истинския нарушител.

Справка на пресцентъра на правосъдното министерство показва, че с автомобила тогава пътувала зам.-министър Красимира Филипова. Тя бързала за Варна за откриване на ремонтирано затворническо общежитие.

На шофьора на служебния автомобил е направена строга забележка и предупреждение да спазва законите, съобщи Иван Димов от пресцентъра на ведомството.