Атентаторите от летището задочно на съд с 80 тома разследване
Атентаторите от летището задочно на съд с 80 тома разследване / burgasnews

Окръжна прокуратура - Бургас внесе обвинителен акт в Специализирания наказателен съд по делото за атентата на бургаското летище, съобщиха от там. На 15 юли на съд са предадени лицата Мелиад Фарах - австралийски и ливански гражданин и Хасан Ел Хадж Хасан с канадско и ливанско гражданство за тероризъм.
Обвинени са в това, че в периода 28 юни до 11 юли 2012 г. в Русе, Варна и Равда умишлено са помогнали на Мохамед Хасан Ел Хюсейни да извърши атентата на на летище Бургас, при който загинаха шестима души. Срещу Ел Хюсейни не е повдигнато обвинение, тъй като той също загина в атентата.
Атентатът е бил насочен към лишаване от живот на всички израелски туристи, които е трябвало да пътуват с автобуса, собственост на „СТАРБУС"- ООД - Бургас, пристигнали във фаталния 18 юли с полет на авиокомпания „Ер Виа", излитащ от Тел Авив.
Според прокуратурата е можело да има много повече жертви, ако Хюсейни беше успял да остави раницата с взривното устройство в багажното отделение на автобуса, каквато е била първоначалната му цел. Той е бил изгонен от един от загиналите, когато се опитал да сложи раницата си в багажника на автобуса. Тя беше взривена в ръцете му на крачка от мястото на инцидента вероятно от друг участнитк в атентата.
Бомбата уби шестима души и опожари съседните два автобуса, като общата стойност на причинените значителни вреди е над 34 000 лева. Останалите 38 израелски туристи, които е трябвало да бъдат превозени с автобуса, както и екскурзоводът на туроператорската фирма, получили характерните за различните поразяващи действия на взрива увреждания - нарушения на слуха, вследствие на ударната вълна; изгаряния и дихателни проблеми в различна степен, в следствие на топлинната вълна и горенето на различни по вид материали; мекотъканни наранявания /разкъсно-контузни рани, травматични отоци и др. телесни увреждания/ - в следствие на съприкосновението с осколките /шрапнелите/ от взрива; посттравматичен синдром; неасоциирани от взрива травми, настъпили при опита на пострадалите да се евакуират от автобуса.
Използването на конкретното средство за реализиране на престъпния резултат, категорично води до извода, че е целена смъртта на всички туристи, намиращи се в непосредствена близост до епицентъра на взрива и попадащи в зоната на абсолютната смърт.
Мелиад Фарах е обвинен и затова, че в периода 5 юли до 7 юли 2012 в Несебър и в Равда, е ползвал фалшив документ. От него не може да се търси наказателна отговорност за самото му съставяне - свидетелство за управление на моторно превозно средство, издадено от щата Мичиган, на името на Браян Джерамая Джеймисън. С него той е наел автомобили за терористичната им дейност.
Хасан Ел Хадж Хасан също е с повдигнато обвинение за използваните от него документи - шофьорска книжка и карта за социално осигуряване на името на Ралф Уилям Рико, на които е бил придаден вид, че са издадени от съответното длъжностно лице в кръга на службата му по установения ред и форма.
По делото са извършени около 100 експертизи. Разпитани 170 свидетели, материалите от разследването - 80 тома.
Двамата обвиняеми са обявени за международно издирване в ШИС по канала Интерпол с червен бюлетин. До 13 държави са изпратени молби за правна помощ.