Ще правят основен ремонт на пешеходната зона във Видин
Ще правят основен ремонт на пешеходната зона във Видин / Община Видин

Пешеходната зона на Видин се нуждае от основна реконструкция и тя ще бъде извършена с висококачествени материали. Това заяви днес кметът Огнян Ценков след редовното заседание на Общинския съвет, в дневния ред на което бяха заложени три проектни предложения по Оперативна програма „Региони в растеж". Едното от тях, свързано с основната реконструкция на централната пешеходна зона, предизвика оживен дебат.

„Тази пешеходна зона има нужда от цялостен ремонт. Всички ние сме свидетели на трудностите, които ежедневно изпитваме, преминавайки по нея" - категоричен бе Ценков. Той обясни, че с частичен ремонт няма как да се отстранят сериозните недостатъци в инфраструктурата. И припомни, че процесът на изготвяне на всички необходими документи по отношение на проекта е започнал още през 2011 г. и част от общинските съветници, които сега са против изграждането на тази пешеходна зона, тогава са участвали в гласуването. Те трябва да са много добре запознати с процеса, защото има две решения на Общинския съвет и три публични обсъждания.

„Ние следваме правилата на оперативната програма, за да не бъдем ощетени и да получим безвъзмездното финансиране. Ако не бяха гласувани тези мои предложения, това означаваше, че до 31 юли ние не бихме могли да подадем апликационните форми и цялостната проектна документация и щяхме да загубим средствата". Ценков изрази недоумението си защо някои общински съветници искат да лишат видинчани от милиони левове безвъзмездно финансиране по оперативната програма. И тези пари няма как да се използват за нещо друго, за други населени места, защото са предвидени по определени приоритетни оси.

Видинският кмет добави, че абсолютно не е вярно твърдението, че площад „Бдинци" ще бъде асфалтиран или изграден с нискокачествени материали. Собственото участие на общината е в размер на около 710 000 лв. Освен че ще се реши въпросът с инфраструктурата в обхвата на пешеходната зона, ще бъдат изградени видеонаблюдение, LED осветление и кътове за отдих.