Откриха Третия фестивал за древни култури „Слънцето на Тодорка“
Откриха Третия фестивал за древни култури „Слънцето на Тодорка“ / Община Враца

Кметът на Община Враца Калин Каменов официално откри Третото издание на международния фестивал за древни култури „Слънцето на Тодорка“ в местността Валога край село Оходен.

„Тези останки от древността показват, че от тук е започнала Европа, а сега е време Европа да ни помогне да съживим този прекрасен край. Разчитаме и на подкрепата на правителството. Уверен съм, че с общи усилия ще възродим нашия прекрасен край, а какво по-хубаво от това, да популяризираме нашата история, култура, традиции, обичаи.  Иска ми се всяка година да надграждаме случващото се в Оходен. Нивото на уважение към фестивала „Слънцето на Тодорка“ да се увеличава, мероприятието да се популяризира, а хората, които идват тук да бъдат все повече“. С тези думи кметът на Общината приветства участниците и гостите на фестивала. В словото си Калин Каменов поздрави и организаторите на събитието - Търговско-промишлена палата – Враца, Сдружение ТЕМП АРТ, Младежки дом – Враца и Регионален исторически музей.

Официален гост на откриването бе министърът на туризма Николина Ангелкова. „Изключително ми е приятно да присъствам на Третия фестивал за древни култури „Слънцето на Тодорка“ в местността Валога в село Оходен. Именно такива събития могат да подпомогнат нашите усилия да популяризираме България, като целогодишна туристическа дестинация и да насочим фокуса към вътрешността на страната, към региони като Враца, като Северозападна България, които заслужават много внимание“, заяви министър Ангелкова.  В словото си, министърът допълни още, че фестивалът в Оходен, както и други фестивали на Община Враца ще бъдат включени в новия модул, който Министерството създава за туристическите атракции. „Така ще можем допълнително да подпомогнем вашите усилия в популяризиране на всичко, което правите“, добави  министър Ангелкова.

Приветствие към всички участници и гости на фестивала поднесоха също изп. директор на Търговско-промишлена палата – Враца Илиана Филипова, директорът на Регионалния исторически музей /РИМ/ Георги Ганецовски и кметът на село Оходен Тодор Тодоров.

В тазгодишното издание участват историци, археолози, научни работници, представители на сдружения и институти, занимаващи се с теми, свързани с древността от България, Румъния, Албания и Сърбия.

На официалното откриване на Третия фестивал за древни култури „Слънцето на Тодорка“ присъстваха също народни представители, общински съветници, директори на институции и граждани.

Преди официалното начало на фестивала кметът на Общината Калин Каменов, заедно с министъра на туризма Николина Ангелкова, народния представител Красен Кръстев, областния управител Малина Николова, зам.-кмета Петя Долапчиева и общински съветници посетиха разкопките в местността Градище край прохода Вратцата. Там те бяха посрещнати от археолога доц. д-р Нарцис Торбов.

„Изключително съм впечатлена от природата. Коментирахме с кмета Калин Каменов как може да направим привлекателна цялата местност както за туристи, така и за всички, които имат възможност да я посетят, не само с цел туризъм. Скалите на Вратцата дават възможност и за прожектиране на филми. Това посещение ни даде повод да помислим какво можем да направим, за да подпомогнем мястото да бъде съживено и да носи не само радост, но и приходи на Общината, защото именно такива обекти могат да допринесат за икономическото развитие на даден регион“, заяви министър Николина Ангелкова.

 

След визитата на разкопките в местността Градище и прохода Вратцата, кметът на Община Враца Калин Каменов и министър Ангелкова посетиха местността Божия мост.