Ако влезе в Белия дом, Тръмп ще иска строг контрол за влизащите в САЩ французи
Ако влезе в Белия дом, Тръмп ще иска строг контрол за влизащите в САЩ французи / БГНЕС, архив

Кандидатът на Републиканската партия за президент Доналд Тръмп заяви, че ако влезе в Белия дом, французите, чиято страна според него е напълно разядена от тероризма, ще са подложени на по-строги проверки преди да бъдат допуснати в САЩ, предаде Франс прес.

Милиардерът отговаряше на въпрос в интервю по Ен Би Си за евентуално разширяване на предложението му за ограничаванена достъпа в САЩ за граждани на страни, "застрашени от тероризма".

Тръмп: Надигането на тероризма застрашава живота на всички цивилизовани хора

"В близките седмици ще оповестя списък на тези страни. Имаме проблеми с Германия и с Франция", две страни, където този месец бяха извършени нападения, за които пое отговорност "Ислямска държава", каза Тръмп.

При коментар на интервюиращия журналист, който спомена страни като Франция, "изложени на опасност от тероризма", бизнесменът каза: "Точно така си е."

"И знаете ли защо? Те са си виновни, защото позволиха на някои хора да дойдат на тяхна територия", добави той.

Тръмп редовно призовава гражданите от рискови страни да бъдат подлагани на по-щателни проверки. Той бе остро критикуван, включително от свои съпартийци, за предложението си да се забрани на мюсюлманите от цял свят да идват в САЩ.

"Помнете едно. Конституцията ни е прекрасна. Тя обаче не ни дава правото да се самоубиваме, нали така?", каза Тръмп.

Тръмп: Смърт, разруха, тероризъм и слабост - това е наследството на Хилари Клинтън

Междувременно кандидатът за президент на Републиканската партия в САЩ спомена за евентуално излизане на САЩ от Световната търговска организация (СТО), ако бъде избран за президент.

"Ще предоговаряме или ще излезем" от СТО, отвърна той на въпрос на журналист, който предположи, че предложенията му за търговски преговори с Мексико няма да минат в институцията.

"Тези търговски споразумения са бедствие. Световната търговска организация е бедствие", допълни Тръмп.

Източник: БТА