Когато един кмет говори с гласа на разума е добре да бъде чут
Когато един кмет говори с гласа на разума е добре да бъде чут / DarikNews.bg, архив

Утре общинските съветници в Севлиево трябва да вземат много важно решение, което е стратегическо, както за жителите на севлиевска община, така и за жителите на цялата област. Това пише Минка Минчева в бележката към интервюто си с д-р Иван Иванов, кмет на Севлиево, което вестник "100 вести" предлага днес на своите читатели.

Важно, защото трябва да решат дали да местното ВиК да се влее във ВиК-Габрово и община Севлиево да се присъедини към областната ВиК асоциация или да откажат. Сложен казус, при който, ако гласуват „за“ присъединяването“ дружеството ще се управлява от Габрово и Севлиево има шанса да получи евросредства за решаване на проблема с водоснабдяването.

Ако откажат, ще имат дружество, но няма да получат европейски финансиране за продължаване на проекта за довеждащите водопроводи за водоснабдяването на населените места в общината. По-лошото е, че евросредства нямат да получат и останалите три общини в областта.

"По-важното за Севлиево е да се реши водният проблем, защото покрай местния шовинизъм: “Вижте как габровци ще ни вземат ВиК-то!“ и многото приказки, които в по-голямата си част са неистини, използвани най-вече за политически дивиденти и заблуда на общественото мнение, може да се лишим от това.

Кирил Добрев обвини Лиляна Павлова, че изнудва общините да влизат във ВиК асоциациите

Пак казвам: “За Севлиево най-важното е да се реши водният проблем!“. За да стане това е необходимо да се направят не малко инвестиции. А те са в размер, с който Общината, да не говорим за ВиК дружеството, е непосилно да се справи.

Само проектът, по който работихме през по- следните три години за реконструкцията на 55 км довеждащи водопроводи и подмяна на старите етернитови водопроводи е на прогнозна стойност 34 милиона лева. Сума, която е непосилна за Общината, да не говорим за дружеството, което в най-добрите години печели по 300-400 хиляди лева годишно, за да финансираме такъв проект.

Губим европейски средства за ВиК сектора, заради ината на севлиевци

Така че тази възможност да получим евросредства по новата ОП “Околна среда“ и ОП “Развитие на селските райони“ е повече от добра. Аз лично не виждам как бихме могли да финансираме такъв проект, без тези европейски средства, в най-скоро време, за да се реши проблемът".