Рио 2016: Русия бе оставена в играта
Рио 2016: Русия бе оставена в играта / Guliver/Getty Images

Руският спорт се размина с най-грандиозната катастрофа в своята история. Националният отбор на страната, изправен от грандиозната допингова криза пред отстраняване от олимпиадата в Рио, ще може да замине за игрите благодарение на изпълкома на Международния олимпийски комитет (МОК), пише "Комерсант" под заглавие "Русия бе оставена в играта".

През юли независима комисия на Световната антидопингова агенция (УАДА) начело с Ричард Макларън откри доказателства, потвърждаващи обвиненията срещу руското спортно министерство за манипулации с допинг проби на руските спортисти преди и по време на олимпийските игри в Сочи през 2014 г.

Русия ще участва на Олимпиадата в Рио

Вчера обаче ръководството на МОК не изключи напълно Русия от участие в олимпийските игри и не прекрати членството на Руския олимпийски комитет. Всяка международна спортна федерация ще решава самостоятелно да допусне ли руски спортисти на олимпиадата в Бразилия от 5 до 21 август.

Колкото и да изглежда премерена, логична и справедлива позицията на олимпийските чиновници, а техните аргументи - по човешки разбираеми, няма никакви съмнения, че тази позиция ще срещне най-жестока критика от страна на онези, според които отстраняването на руските национали от олимпиадата бе единствен изход от кризата с допинга, коментира "Комерсант".

Путин вижда в "допинговия скандал" инструмент за геополитически натиск

Допуснатите до Олимпиадата руски спортисти ще бъдат подложени на строг допинг контрол, съобщи МОК. Русия е допусната до игрите "при унизителни условия", а "решението на комитета се базира на двойни стандарти - спортни и политически", твърди "Независимая газета".

Световната антидопингова агенция УАДА е разочарована от решението на МОК да допусне руските национали на олимпиадата, отбелязва "Известия" и цитира президента на организацията Крейг Рийди, заявил, че "държавната система за подкрепа на допинга в Русия сериозно подронва принципите за чистота на спорта".

Председателят на външнополитическата комисия в руския сенат Константин Косачов заявява пред вестника, че "не вижда поводи за радост". "Сега се очаква поредица нови решения, вече "отраслови" - това при всяко положение е неприятно, при всяко положение работи и срещу нашите спортисти, и срещу Русия", обяснява политикът.

Той споделя "усещане", че продължават усилията "за дискредитиране на Русия", целящи Федерацията да бъде лишена от "напълно очевидния и безспорен световен и общонационален успех" на олимпиадата в Сочи.

Съдът в Лозана потвърди: Без руски атлети в Рио

Становището на МОК обаче "зарадва потребителите на световната мрежа", пише "Лента". Мнозина забелязаха, че без руски спортисти състезанията в Рио "биха минали скучно", а някои злорадстваха по повод несполучливите опити на САЩ "да подкупят" спортните функционери, добавя електронният вестник.

Може да се спори доколко са справедливи и безпристрастни функционерите от МОК, чиито решения все едно ще трябва да бъдат изпълнени. За Русия обаче е по-важно да направи верните изводи от допинговия скандал, за да изключи в бъдеще избухване на нови, изтъква "Ведомости", цитиран от Би Би Си.

САЩ и Канада не искат Русия на олимпийските игри

На съвещание с руските министри президентът Владимир Путин напомни официалната позиция на Москва, че в спорта няма и не може да има място за какъвто и да било допинг, посочва "Росийская газета".

Спортът трябва да е чист, а здравето на спортистите - под сигурна защита, напомни Путин. Той призова за целта руските власти "максимално тясно да сътрудничат с дисциплинарната комисия на МОК, Световната антидопингова агенция, международните спортни федерации по олимпийските, а и по неолимпийските видове спорт", допълва московският официоз.

Източник: БТА