Проектът за обходния път на Кърджали е почти готов, отчуждават се земи край 15-километровото трасе
Проектът за обходния път на Кърджали е почти готов, отчуждават се земи край 15-километровото трасе / netinfo

Почти готов е техническия проект за обходния път на Кърджали към прохода Маказа. Общата дължина на трасето е 15 километра и с неговото изграждане ще се изведе тежкотоварният трафик от родопския град. Дългоочаквана за кърджалийци новина съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова пред над 200 участници в иконожмическия форум "Да! На българската икономика-Кърджали" в 12-то му издание.

В него участваха още министърът на земеделието и храните Десислава Танева, на труда и социалната политика Зорница Русинова и на туризма Николина Ангелкова, народни представители от региона, кметове на общини в Кърджалийска област, представители на бизнеса.

По думите на регионалния министър Лиляна Павлова 5 виадукта и няколко мостови съоръжения, едното от които е над яз. „Студен кладенец”, са заложени в почти готовия технически проект. Общата дължина на трасето е 15 километра и с неговото изграждане ще се изведе тежкотоварният трафик от родопския град.

От думите на Лиляна Павлова стана ясно, че вече се работи по отчуждаване на земи край трасето, за което се търси неговото оптимално финансиране.

 

Колкото за другия проблем в това направление - разширяването на ГКПП Маказа и разкриването на допълнителни гишета, вече е задействано уточняването на процедурите по изискванията на митниците и граничния контрол. Министърът смята, че през прохода биха могли да минават автобуси, но не и тежкотоварни коли.