Атентаторът от Ансбах бил в България до средата на 2014-а
Атентаторът от Ансбах бил в България до средата на 2014-а / БГНЕС, архив
Атентаторът от Ансбах бил в България до средата на 2014-а
88715
Атентаторът от Ансбах бил в България до средата на 2014-а
Атентаторът от Ансбах бил в България до средата на 2014-а
  • Атентаторът от Ансбах бил в България до средата на 2014-а
  • Атентаторът от Ансбах бил в България до средата на 2014-а

МВР излезе с официална информация за сириеца, който се самовзриви снощи в германския град Ансбах. За атентатора говорителят на германското вътрешно министерство Тобиас Плате обяви, че е бил пред депортация в България.

Малко след 18 часа завърши импровизирана пресконференция на главния секретар на МВР главен комисар Георги Костов и председателя на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова.

Нападателят от Ансбах е трябвало да бъде депортиран в България

Информацията от МВР за 27-годишния сириец е във връзка с неговото пребиваване в България. Костов обясни, че този следобед получили официална информация за самоличността на атентатора и след извършена справка е установено, че мъжът действително е пребивавал в България от края на 2013 г. до средата на 2014-а.

Няма данни той да се е връщал след това в България. При пристигането си у нас сириецът подал молба за закрила и получил хуманитарен статут, обясни още Костов. През септември 2014 г. сириецът подал такава молба за получаване на статут и до германските власти, които обаче осъществили обратна връзка с България, с искане сириецът да бъде депортиран по силата на Дъблинското споразумение.

Ново нападение в Германия: 15 ранени при експлозия в Ансбах (ВИДЕО/СНИМКИ)

Председателят на ДАБ обясни, че още тогава, според правната процедура, е обяснено на германските власти, че това няма как да се случи, защото според европейското законодателство лице с хуманитарен статут, какъвто бил и въпросният сириец, има право на свободно придвижване в страни от ЕС.

Атентаторът от Ансбах се е заклел във вярност на "Ислямска държава"

И Костов, и шефът на Агенцията за бежанците бяха категорични, че процедура за депортиране на мъжа към страната ни не е била стартирана, макар и да е имало такова намерение от страна на германските власти. Ако те са искали да върнат въпросния човек в България обаче, не е имало правно основание това да не се случи, тъй като именно тук за първи път сириецът получава закрила под формата на статут.

Сириецът влязъл в България през 2013 г. сам.