АБВ- В. Търново подкрепя кандидатурата за президент на Георги Първанов
АБВ- В. Търново подкрепя кандидатурата за президент на Георги Първанов / снимка: DarikNews.bg

Областният председател на АБВ адвокат Николай Илчев е убеден, че левицата може да победи на президентските избори само с единна кандидатура. По думите му около нея трябва да се обединят партиите в левия политически спектър, тези от центъра и патриотични формации.

„През 2011г. с един и същи инструментариум ГЕРБ спечли изборите. За да се изправи някой срещу тази машина за администриране на изборите, това може да се случи с полагане на много общи усилия. Нито самостоятелен кандидат на АБВ, нито на БСП, нито на „Движение 21”, нито който и да било може да се изправи и има ресурса да се изправи срещу начина, по който се правят изборите през последните години. Начинът е да се работи масирано, обединено и да се пречи на това администриране на изборите”, обясни областният председател на АБВ Николай Илчев.

Той припомни също, че Георги Първанов пръв е предложил обединение на левите сили и АБВ е работила в тази насока. Адвокат Илчев обясни също, че АБВ в областта ясно е посочила своя кандидат за президентските избори, още през април, в лицето на Георги Първанов.

„Ние твърдим, че не съществуват конституционни пречки Георги Първанов да бъде номиниран и излъчен за кандидат-президент и избран за трети мандат. Профилът на кандидата трябва да бъде държавник, отговорен и компетентен. Георги Първанов притежава тези качества. За разлика от другите партии, ние имаме конкретни номинации и в лицето на Ивайло Калфин. И двамата имат качествата да обединят партиите за обща кандидатура”, обясни Илчев.

Той допълни, че се очакват решенията на останалите партии, за да се излъчи общ кандидат. По думите му обаче тези процеси закъсняват и този факт не работи добре за евентуалната победа над ГЕРБ. Второ заседание на Националната конференция на АБВ беше проведено наскоро. Форумът вече ще се нарича Конгрес, а по време на заседанието е избран 99-членен състав на Националния съвет, припомни Илчев. Той обясни, че във всички национални органи на партията влизат хора от област Велико Търново. Първа Национална конференция на младежката организация на АБВ също се проведе вчера в София. На нея присъстваха 170 младежи от цялата страна, а в ръководството влязоха д-р Руси Захариев и Христина Колева от област Велико Търново.