Пробация за футболен хулиган, нападнал полицаи по време на мач в Благоевград
Пробация за футболен хулиган, нападнал полицаи по време на мач в Благоевград / Снимка: dariknews.bg

Футболен хулиган се отърва само с наказание "Пробация", благодарение на това, че призна вина и сключи споразумение с прокуратурата.

Юли Христов ще трябва две години и шест месеца да прави задължителна регистрация по настоящ адрес, задължителни периодични срещи с пробационен служител и безвъзмезден труд в полза на обществото в размер на 700 часа.

Екшънът се разигра на 15 май около 20:30 ч., по време на среща между отборите на Пирин и Левски на стадион "Христо Ботев" в Благоевград. Тогава ултраси на сините нападнаха служителите на реда, охраняващи мача. Деветима футболни запалянковци бяха отведени в ареста, а двама полицаи получиха сериозни наранявания.

Съдът призна, че футболният хулиган Юли Христов е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото. Деянието е било съпроводено със съпротива срещу органи на властта. Той се държал агресивно и крещял на висок тон обидни думи и изрази по адрес на полицейски служители, осъществяващи пропусквателния режим на входа на стадиона. Хулиганът не прекратил дръзките си действия, въпреки намесата на полицейските органи, и нанесъл няколко удара с крак в областта на гръдния кош и удар с ръка по гърба на двама униформени, а също така направил опит да удари с юмрук в областта на главата още един полицай.

В допълнение към това Христов се заканил с убийство на полицай в „Специализирани полицейски сили" на сектор „Охрана на обществения ред и териториална полиция" при ОД МВР-Благоевград.
Той обаче призна вината си и по този начин се спаси от ефективно наказание.