Домът за възрастни с психични разстройства край Свиленград с висока оценка от АСП
Домът за възрастни с психични разстройства край Свиленград с висока оценка от АСП / Община Свиленград

Домът за възрастни с психични разстройства край Свиленград  е вторият най-добър дом в България по качество на предлаганата социална услуга. Високата оценка е поставена  след  едногодишно проучване и анализ на Агенцията за социално подпомагане по проект „Развитие на системата за планиране и предоставяне на социални услуги на регионално равнище”. Системният анализ  обхваща 160 подобни институции в цялата страна. Свиленградският дом е класиран на второ място в националната класация сред домовете за психично болни, с 14 стотни разлика след този в гр. Твърдица. Това означава, че той  няма да бъде закрит в процеса на деинституционализация, а ще бъдат предвидени приоритетни мерки за доразвиването му като образец в осигуряване на  специфичните потребности на хората с увреждания.

Оценката е изготвена на базата на няколко индикатора: администрация и управление; местоположение и материална база; информация за потребителите; информация за персонала и участие на потребителите. Експертите са се запознали със задължителната документация в специализираната институция, провели са интервюта с потребителите и с персонала и са включили в оценката и собствените си впечатления.  По три от индикаторите - информация за потребителите; информация за персонала и участие на потребителите, домът е получил максималната оценка 5, като по първия от тях е единственият с максимална оценка.

Домът за възрастни с психични разстройства край Свиленград с висока оценка от АСП
netinfo

„Това е оценка на десетгодишния ни труд в тази трудна сфера,  коментира ръководителят на Дейност „Социални услуги” в община Свиленград Мариана Димитрова. Екипът на кмета Георги Манолов свари дома в много лошо състояние и пред закриване, но имаше волята да промени това. Създаде се визия за развитие на институцията и стремеж към прилагането на иновативни подходи. От 2006 г. насам с моите колеги и началник сектора Христина Пачова успяхме да се придвижим от дъното към върха благодарение на отдаденост в работата, професионализъм и търпение. Институциите за психично и дементно болни са най-тежките за работа и в анализа на АСП е отбелязано, че персоналът в тях има нужда от супервизия, от мерки за избягване на професионалното прегаряне. Проблем е ниското заплащане на този специфичен труд, но благодарение на ръководството на общината успяваме да мотивираме служителите, да ги обучаваме за повишаване на квалификацията, да обменяме опит и да се развиваме. Благодаря на всички колеги за професионализма и човечността.”

Домът за възрастни с психични разстройства край Свиленград с висока оценка от АСП
netinfo

В Дома за възрастни с психични разстройства работят 41 души, които се грижат за 70 жени с различни психични заболявания. Проверяващите екперти са отчели съпричастността на персонала към психично болните и индивидуалния подход към тях, което е предпоставка за полагане на качествена грижа. Специализираният персонал е запознат в подробности с личната история на всяка от жените. За тях се изготвят индивидуални планове за работа след направена оценка на потребностите. Потребителите са включени в различни трудотерапии, дейности и обучения, чрез които  усвояват здравословни навици и битови умения. Осигурен е достъп до публични услуги и информация –телевизия, компютри и интернет, телефонна връзка с близките, посещения на културни събития, ежегодно летуване на море, различни екскурзии. Осигурена е среда, насърчаваща творческите заложби. Стимулирани от персонала,  домуващите рисуват, пишат стихове, пеят, организират се техни изложби и благотворителни концерти. Домът е един от малкото в страната, осигуряващ 24-часово медицинско обслужване. След реализиране на общински проекти за ремонт и оборудване домът  разполага с база от хотелски тип, а на територията му е създадено преходно жилище.