Показват египетска мумия с увреждания, характерни за днешните хора
Показват египетска мумия с увреждания, характерни за днешните хора / Thinkstock/Getty Images

Музей в Ерусалим оповести, че ще изложи египетска мумия на 2200 години, която показва признаци на заболявания, характерни за днешните хора, съобщи АП.

От музея поясниха, че нови изследвания върху мумията - единствената подобна реликва в Израел, са показали признаци на остеопороза и увреждания на зъбите. Става въпрос за увреждания, които са характерни за днешните хора.

Откриха ортопедичен пирон в мумия, находката смая лекарите

Изследвания със скенер са разкрили уврежданията и са установили, че мумията е на мъж, който умрял на 30-40-годишна възраст. Получените резултати подкрепят тези от предишно международно изследване върху мумии, което заключи, че хора в Древния Египет са били засегнати от същите заболявания, от които страдат днешните хора.
Мумията ще бъде изложена в Израелския музей в Ерусалим.

"Остеопорозата е заболяване, характерно за 20-и век и свързано с хора, които не извършват тежък физически труд", заяви кураторът на изложбата Галит Бенет. "Изненадани сме, че е имало хора, които не са се трудели усърдно и това е оказало своето въздействие върху телата им", допълва той.

Показват татуирана мумия на 2500 години пред публика (ВИДЕО)

От музея отбелязаха, че благодарение на процеса на балсамиране и сухия климат в Ерусалим кости, зъби и останки от кръвоносни съдове от мумията са съхранени много добре.

Източник: БТА