Главният прокурор вече ще внася доклади за дейността на прокуратурата
Главният прокурор вече ще внася доклади за дейността на прокуратурата / БГНЕС, архив

По искане на Народното събрание или по своя инициатива главният прокурор ще внася в парламента доклади за дейността на прокуратурата по прилагането на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика. Това решиха депутатите с приемане на второ четене на промени в Закона за съдебната власт.

Ежегодно до 30 април главният прокурор ще внася в пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) годишен доклад за прилагането на закона и за дейността на прокуратурата и на разследващите органи. Докладът трябва да бъде публикуван на интернет страницата на прокуратурата.

Ще връщат членове на ВСС на старите си длъжности след изтичане на мандата им

ВСС ще изслушва главния прокурор в 14-дневен срок от внасянето на доклада, а до 31 май съветът трябва да внесе доклада в Народното събрание, допълва БТА.

Докладите ще се обсъждат от парламента след изслушване на главния прокурор. При обсъждането им депутатите ще могат да поставят и писмени въпроси, постъпили от граждани, институции и неправителствени организации, а главният прокурор ще трябва да им отговори.

Инспекторатът към ВСС ще проверява магистрати за почтеност и конфликт на интереси

На всеки шест месеца главният прокурор ще представя на прокурорската колегия на ВСС, на Инспектората към съвета и на министъра на правосъдието обобщена информация за образуването, движението и приключването на преписките.

В частта за прокуратурата депутатите записаха, че устни разпореждания и указания във връзка с работата по делата и преписките са недопустими. При отмяна на прокурорски акт ще могат да се дават само писмени и мотивирани указания за прилагането на закона, без да се засяга вътрешното убеждение на прокурора.