Полша вече е върнала два от ремонтираните двигатели за българските МиГ-29
Полша вече е върнала два от ремонтираните двигатели за българските МиГ-29 / БГНЕС, архив

На 8 юли 2016 г. с полет на Военновъздушните сили в авиобаза "Граф Игнатиево” са били доставени първите два ремонтирани двигателя за изтребителите МиГ-29. Това се посочва в писмен отговор на военния министър Николай Ненчев до депутат от опозицията.

България купува шест нови двигателя за МиГ-овете

На 15 юли в Министерство на отбраната са получили информация, че други два от двигателите вече са отремонтирани. "Понастоящем е започнал ремонта на последните два (5-ти и 6-ти) български двигатели, обект на Споразумението (бел.ред. между България и Полша за ремонт на двигателите на самолетите МиГ-29), които следва да бъдат доставени на Република България до края на 2016 г.", посочва министърът.

Полша достави първите два двигателя за българските изтребители МиГ-29

Ненчев припомня още, че на 29 декември 2015 г. на авиобаза "Граф Игнатиев" са били доставени два полски двигателя за изтребителите МиГ-29, които са за временно ползване, за период от 200 летателни часа или две години, което настъпи първо.

Преди дни той обяви, че руски самолети навлизат в българското въздушно пространство, за да намаляват летателния ресурс на самолетите, които авиацията ни използва за охрана на небето.

Парламентът реши МиГ-овете да се ремонтират в Полша

Ремонтът на шестте двигателя на руските МиГ-29, които са на въоръжение в българската армия в Полша стана възможно на база Споразумение между правителствата на Полша и България. Ремонтът струва малко над 6 млн. евро. Руският производител на изтребителите заплаши, че ще заведе дело срещу България заради ремонта на двигателите в Полша.

Източник: БГНЕС