Гасиха голям горски пожар при учение
Гасиха голям горски пожар при учение / Областна администрация Видин

Щабно учение за готовността за реакция и взаимодействие между институциите при ликвидиране на голям горски пожар се проведе днес в Белоградчик. То бе организирано по заповед на областния управител на Видин Момчил Станков, който оглавява Щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия и за взаимодействие с Националния щаб и съставните части на Единната спасителна система. При откриването на теоретичното занятие областният управител акцентира върху превенцията срещу горските пожари, заложена като основен принцип в измененията в Закона за защита при бедствия.

Превантивната дейност е ключова за изпълнението на голяма част от мероприятията, които са заложени в плановете на всички държавни горски стопанства и на кметовете на населените места и са свързани с поддържане на селскостопанските пътища и подстъпите към горските масиви, водоизточници, водоеми и цялата необходима инфраструктура, позволяваща бърза и своевременна реакция на органите за безопасност и защита на населението, отбеляза старши комисар Красимир Шотаров, директор на Дирекция „Оперативни дейности" при Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" на МВР. Той приветства провеждането на учението като инициатива, която показва ангажираността на областната администрация във Видин и на кметовете на общините по отношение създаването на организация и действие при възникване на големи и сложни горски пожари.

Под ръководството на заместник областния управител Елка Георгиева, ход на щабното учение даде комисар Станислав Генчев, директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението"-Видин (РД ПБЗН). В специална презентация той представи действията, които противопожарните служби в координация с доброволните формирования и компетентните органи предприемат при възникване на горски пожар.

По сценарий бе проследено развитието и овладяването на бедствие от 09.30 до 18.30 часа днес в горски масив на границата между общините Белоградчик и Чупрене.
По данни от 2015 г. Държавно горско стопанство - Белоградчик разполага с площ от 30 300 ха, от които 21 900 ха имат специална и защитена функция. Две трети от териториите в горското стопанство са със средна и висока степен на пожарна опасност. На територията на община Чупрене горите заемат над 50 % от общата й площ, но само 8 % от тях са оценявани с висок риск. След ледолома през декември 2014 г. обаче, този показател нараства на 27 %.

По време на учението началникът на сектор „Превантивна и контролна дейност" в РД ПБЗН - Видин, главен инспектор Стилиян Пешев, запозна участниците с индекса за пожарна безопасност в горите и мерките за предотвратяване и ограничаване на последствията от горските пожари. Мерките за оперативната защита на населението при горски пожари представи началникът на сектор „Пожарогасителна и спасителна дейност" главен инспектор Пано Панов. Главен инспектор Илия Георгиев, началник на сектор „Превантивен контрол" в ГД ПБЗН, обясни промените в Закона за защита при бедствия.

В учението взеха участие директорът на ОД МВР- Видин старши комисар Янко Янколов, директорът на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Станислав Поломски, кметът на Белоградчик Борис Николов и на Чупрене - Ваньо Костин, представители на БЧК, Регионална дирекция по горите-Берковица, държавните горски стопанства в областта, РИОСВ-Монтана и от други компетентни институции.