Сириецът-атентатор от Ансбах се оплакал от престоя си в България
Сириецът-атентатор от Ансбах се оплакал от престоя си в България / БГНЕС

Мохамад Делеел е получил убежище у нас през 2013 и останал в България до август 2014. На 21 август 2014 сириецът - атентатор от Ансбех пристигнал в Германия от България и поискал убежище, като в молбата си заявил: "Не искам повече да насочвам оръжие срещу хора", пише в. "Билд", позовавайки се на конфиденциална информация от разследването.

Почти две години по-късно той осъществи терористичен акт в германския град Ансбах, опитвайки се да се самовзриви сред 2500 зрители на музикален фестивал, като преди това се закле във видео във вярност към "Ислямска държава" и лично към главатаря на джихадистите Абу Бакр-ал Багдади.

В България терористът от Ансбах бил спокоен и смирен (ВИДЕО)

Сега разследващите органи в Германия проучват документите, с които той е поискал убежище, тъй като има съмнения, че те са фалшиви и е бил изпратен с мисия от джихадистките банди в Сирия.

По специално следователите анализират саморъчно написаните от него показания за неговия казус - живот, съдба, митарства като бежанец, предадени на имиграционните власти в Циндорф. Той е бил разпитван в продължение на няколко часа на 24 август 2014 в Цирндорф, окръг Фюрт в Бавария.

Далеел разказал, че е от Алепо, от квартал Ансар ал-Шарки, който е известен с това, че е контролиран от бунтовниците, подкрепяни от западната коалиция начело със САЩ и сражаващи се срещу президента Башир Асад. След като завършил гимназия учил една година право, като едновременно с това работел във фабриката за сапун, собственост на баща му. Къщата им била разрушена от ракета, той бил тежко ранен и баща му уредил да бъде транспортиран и лекуван в Турция. След като оздравял се върнал отново в Сирия, след това се опитал да емигрира в Европа, но не успял.

Сириецътатентатор от Ансбах се оплакал от престоя си в България
netinfo

От този момент разказите му стават противоречиви, като твърди ту че бил арестуван от проправителствените сили, ту че бил в плен на Ал Кайда. Причината била, че публикувал в Интернет видеозаписи с антиправителствени демонстрации.

Атентаторът от Ансбах бил в България до средата на 2014-а

На въпроса защо искал да емигрира, той казал: "Страхувах се за живота си. Страхувам се от смъртта, страх ме е и от униженията, на които ме подлагаха. Не исках да насочвам оръжие срещу хора. Страх ме е да се върна отново в Сирия, защото може да ме принудят да стана убиец".

Освен това Далеел казал, че няма защо да се връща в Сирия, защото там няма никого - съпругата и децата му са убити и той не иска да се връща към този трагичен момент от живота си. От 2012 г. не знае нищо за съдбата на баща си Юсеф и майка си Камилия. Близки му казали, че са били арестувани от режима на Асад, защото участвали в демонстрация срещу правителството, но не се знае, дали това е вярно и дали изобщо са живи. На следователите им направило впечатление, че той постоянно се хвалел, че прякорът му е Рамбо.

Според показанията му, той е напуснал Алепо на 16 юли 2013 г. и пътувал с такси до Турция. След това се свързал с каналджии, на които платил, за да го прехвърлят в България. Прекосил българската граница през септември същата година и подал заявление за убежище.

Сириецътатентатор от Ансбах се оплакал от престоя си в България
netinfo

Сириецътатентатор от Ансбах се оплакал от престоя си в България
netinfo

Заради нелегално преминаване на границата е арестуван и транспортиран до София, след което е бил изпратен в затвор в Любимец. Докато бил в България не е бил подлаган на медицински преглед, не е бил лекуван, макар че е ранен и имал осколки в тялото си. След като го пускат от ареста, живее осем месеца в стара изоставена и порутена сграда.

Нападателят от Ансбах е трябвало да бъде депортиран в България

На 17 април 2014 . напуска България с полет от София до Виена като носел само един куфар. След като пристига австрийските власти конфискували документите му, тъй като имали подозрение, че са фалшиви. На 20 април поискал убежище в Австрия, но не дочакал отговора и на 5 юли заедно с други бежанци използвали отново транспорт на каналджии, за да заминат за Мюнхен.

След като подал заявление за бежански статут и разрешение за пребиваване той получил отказ на 2 декември 2014 г., тъй като германските власти засекли, че той вече е подавал такива документи в България и Австрия и според действащите наредби трябва да се върне там, където е подал първото заявление.

Преди това на 13 ноември прокуратурата в Нюрнберг се самосезира по неговия казус и изпраща решение до Федералната служба по миграцията, че той не може да бъде екстрадиран, защото има наранявания в коляното и трябва да бъде лекуван. Прокуратурата се позовава на медицинското заключение на хирург от Ансбах и поради това той не е екстрадиран, а оставен за лечение.

Атентаторът от Ансбах се е заклел във вярност на "Ислямска държава"

За оставането му се застъпва и депутата от Партията на левицата Харалд Вайнберг, който се заел със случая и обещал да му уреди лечение. На въпрос на в. "Билд" дали не съжалява за своето застъпничество за сириеца - атентатор Вайнберг отговаря: "След всичко онова, което научих тогава, днес бих взел същото решение".

Сириецътатентатор от Ансбах се оплакал от престоя си в България
netinfo

Четири нападения разтърсиха Германия в рамките на седмица

Междувременно сириецът обжалва решението за екстрадиране пред Конституционния съд. На 18 февруари 2015 г. Федералната служба за миграция и бежанците разпорежда той да бъде върнат в България. Причината е, че сириецът е правил два опита за самоубийство. На 20 февруари това разпореждане е отменено, а на 25 февруари миграционните власти отново го подновяват.

На 13 юли на Мохамад Далеел му е връчено окончателно решение, че той ще бъде екстрадиран в рамките на 30 дни, които текат от деня на връчването на разпореждането. Тогава той казал на своите съседи в общежитието: "Това няма да стане и аз ще предприема нещо по въпроса".

Източник: БГНЕС