БДЖ ще вози с автобуси, няма достатъчно локомотиви
БДЖ ще вози с автобуси, няма достатъчно локомотиви / Sofia Photo Agency, архив

БДЖ ще вози пътници с автобуси вместо с влакове и ще промени разписанията по някои линии. Причината е недостиг на изправни локомотиви, които да осигурят безпроблемно пътуване.

От тази сряда БДЖ планира да промени разписанието на пътническите влакове по 11 линии в страната. По част от трасетата ще се движат само автобуси. По други броят на композиции ще бъде намален.

Променят разписанието на влакове заради недостиг на локомотиви

В разгара на големите летни пътувания държавните железници признават, че не могат да превозват пътниците безпроблемно. Част от локомотивите, които обслужват 560-те влака, отиват на спешен ремонт.

Честите аварии на машините затрудняват пътуването на хора като Георги Василев, който се оплаква от закъсненията.

За да се намалят закъсненията на влакове по гарите, БДЖ въвежда железница с автобуси. Георги обаче е притеснен, че това може да оскъпи билета: "Аз се надявам да е за сметка на компанията, въпреки че не вярвам", казва той пред бТВ.

Промени в цените не се предвиждат във връзка с тези изменения, увери обаче Ивайло Георгиев от "Организация на превозите" в БДЖ.

Заради недостига на локомотиви само с автобуси изцяло ще се пътува по две линии. В други участъци обаче в зависимост от часа на тръгване пътниците ще ползват по линиите влак или автобус.

По някои трасета ще има само промени в разписанията.

Движението на влаковете София - Бургас и София - Варна ще остане без изменение. Транспортните схеми на бързите и международните влакове също няма да се променят.

Очаква се до средата на септември спешните ремонти на локомотивите да приключат, а след това от държавните железници обещават безпроблемно пътуване на своите клиенти.