Хилари Клинтън официално номинирана за кандидат-президент от демократите
Хилари Клинтън официално номинирана за кандидат-президент от демократите / БГНЕС

Хилари Клинтън беше номинирана официално от Демократическата партия за неин кандидат на президентските избори през ноември, съобщиха световните агенции.

Така за първи път в 240-годишната история на САЩ в надпреварата за Белия дом ще участва жена, издигната от една от двете основни политически партии в страната.

Планирано е 68-годишната Клинтън да даде в четвъртък официално съгласието си да представлява демократите на изборите.

Бившият държавен секретар получи подкрепата на мнозинството от делегатите на конгреса на партията във Филаделфия, преминавайки прага от 2382 гласа, които бяха необходими за номинирането й.

Клинтън избра опитен и неопетнен политик за свой кандидат за вицепрезидент

Хилари Клинтън официално номинирана за кандидатпрезидент от демократите
netinfo

Клинтън спечели кандидатурата на демократите след продължителна битка на първичните избори и партийните събрания със сенатора Бърни Сандърс, която продължи до последния момент.

Бил Клинтън заяви на конгреса на Демократическата партия, който номинира съпругата му за кандидат-президент, че тя е посветила целия си живот на другите хора. Бившият президент на САЩ изложи множество примери за работата на Хилари Клинтън в полза на децата още от времето, когато двамата са били студенти, предаде ДПА. Той я нарече също защитник на правата на жените и хората с различна сексуална ориентация.

"Тази жена никога не се е задоволявала със статуквото", подчерта той. "Тя винаги иска да движи топката напред."

Хилари Клинтън официално номинирана за кандидатпрезидент от демократите
netinfo

Американците се плашат както от Тръмп, така и от Клинтън

Бившият президент представи Хилари като сила на промяната и дългогодишен борец за социална справедливост.

В речта си на конгреса Бил Клинтън каза, че Хилари е активист за социална справедливост още от първите дни на брака им като студенти по право. "Нейното любопитство никога не пресъхва. Тя е лидер по природа" и "боец, роден с допълнителен ген за отговорност", подчерта той.

Бившият президент разказа за отношенията със съпругата си, припомняйки си времето преди 40 години, когато я забелязал в университета, както и за влиянието, което е оказала върху него да се впусне в политиката.

"Хилари ми отвори очите за цял един свят на служене на обществото", похвали я той.
Бил Клинтън защити работата на съпругата си като държавен секретар, изтъквайки, че тя е изиграла важна роля за защита на американските интереси, битката с тероризма и утвърждаването на човешките права. Той обърна внимание, че като сенатор е заемала същото място от Ню Йорк, заемано някога от покойния Робърт Кенеди, и че не го е посрамила. Опитът, който тя има, е част от онова, което я прави подходяща да стане 45-ия американски президент, посочи Бил Клинтън.

Хилари Клинтън официално номинирана за кандидатпрезидент от демократите
netinfo

Завършвайки речта си, бившият президент каза, че животът в реалния свят е сложен и истинската промяна е трудна, но че Хилари е най-добрият творец на промяната, когото някога е срещал, и призова всички да гласуват за нея заради бъдещето на своите деца и внуци.

Бил Клинтън се изказа, след като в продължение на три часа законодатели, правозащитници, знаменитости и граждани хвалиха качествата на Хилари Клинтън, заради които тя трябва да бъде избрана за президент.

Хилари Клинтън официално номинирана за кандидатпрезидент от демократите
netinfo

Думата взе и бившият държавен секретар Мадлин Олбрайт, която предупреди, че демократите трябва да направят всичко възможно Хилари да спечели вота през есента.

Хилари Клинтън официално номинирана за кандидатпрезидент от демократите
netinfo

На САЩ днес им трябва лидер с опит и визия за укрепване на страната, каза Олбрайт и добави, че републиканският кандидат Доналд Тръмп вече е нанесъл щети на националната сигурност на САЩ с участието си в изборите. Евентуална негова победа ще бъде катастрофа за страната и подарък за Владимир Путин, каза тя.

Утре на конгреса ще говорят президентът Обама и вицепрезидентът Джо Байдън, както и сенаторът от Вирджиния Тим Кейн, когото Хилари Клинтън посочи за свой вицепрезидент.

Хилари Клинтън официално номинирана за кандидатпрезидент от демократите
netinfo

Доналд Тръмп официално прие номинацията на Републиканската партия

Бившата първа дама и бивш държавен секретар ще се състезава за Белия дом с републиканския кандидат, милиардера Доналд Тръмп на изборите на 8 ноември.

Социологическо проучване на Ройтерс/Ипсос, чиито резултати бяха разпространени вчера, за първи път от май дават преднина от 2 процентни пункта на Тръмп пред съперничката му Клинтън. Според резултатите 39 процента от анкетираните биха гласували за Тръмп, 37 процента за Клинтън, а 2 процента не биха гласували за никого от тях.

Източник: БТА