Най-новото оръжие на полицаите в Сейнт Луис (СНИМКИ)
Най-новото оръжие на полицаите в Сейнт Луис (СНИМКИ) / Guliver/Getty Images, архив

Полицаите в американския град Сейнт Луис разполагат с ново "оръжие", с помощта на което се надяват да подобрят комуникацията с местната общност - сладолед, предаде Асошиейтед прес.

Обама: Полицията в САЩ стреля по чернокожи двойно по-често, отколкото по бели

Полицейският началник Сам Дотсън нарича начинанието "Операция полярни ченгета". Инициативата включва използването на камион за сладолед, който не се различава от обикновените, освен по "полицейското синьо".

Полицията в САЩ може да промени тактиката си след стрелбата в Далас

Служителите на реда ще обикалят с него паркове, обществени центрове и учебни заведения и ще предлагат ледени лакомства, дарени от местна търговска верига. Целта им е да подобрят комуникацията между полицията и местната общност, и най-вече позитивното взаимодействие с младите хора.

"Операция полярни ченгета" е уникално средство, чрез което се надяваме да предразположим местните хора, и най-вече младите. Целта ни е проста - да представим по забавен начин нашите служители като положителни модели за подражание", казва полицейският началник.

Полицията в Сейнт Луис, подобно на много други в САЩ, се опитва да смекчи обтегнатите отношения с общността, която обслужва, породени от фатални стрелби по заподозрени.

Ситуацията в региона е особено напрегната през последните две години след смъртта на младеж, застрелян в близкия град Фъргюсън. През август 2014 г. 18-годишният Майкъл Браун, чернокож и невъоръжен, беше убит от бял полицай.

Протести в САЩ след убийствата на чернокожи от бели полицаи

Впоследствие служителят на реда, напуснал полицията през ноември същата година, не беше подведен под съдебна отговорност. Случаят доведе до протести в региона срещу отношението на полицията към чернокожите.

Източник: БТА