КНСБ иска поне 700 лева заплата за работещи по специалността си висшисти
КНСБ иска поне 700 лева заплата за работещи по специалността си висшисти / Sofia Photo Agency, архив
КНСБ иска поне 700 лева заплата за работещи по специалността си висшисти
88777
КНСБ иска поне 700 лева заплата за работещи по специалността си висшисти
КНСБ иска поне 700 лева заплата за работещи по специалността си висшисти
  • КНСБ иска поне 700 лева заплата за работещи по специалността си висшисти
  • КНСБ иска поне 700 лева заплата за работещи по специалността си висшисти

Въвеждане на минимална работна заплата за висшисти, които работят по специалността си в размер на 700 лева, поиска президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той обясни, че от следващата година размерът на минималното трудово възнаграждение за страната ще бъде 460 лева.

Близо 80% от домакинствата в България живеят с общ доход под необходимия им стана, ясно от изследването на синдиката за издръжката на живот.

3/4 от домакинствата в България живеят с доход под необходимото

За да живее добре семейство от двама възрастни с две деца, заплатата на всеки от родителите трябва да бъде поне 1100 лева.

За издръжка на четиричленно семейство са нужни 2226 лева на месец, но повече от 2 млн. човека живеят под този праг. Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че 78 на сто от домакинствата или три четвърти от населението на страната живеят с общ доход под необходимото. "Бедните стават по-бедни, богатите стават по-богати. Това е изводът и тенденцията. Основната причина за това са ниските възнаграждения. Няма как да обясним по друг начин защо толкова видимо и рязко се увеличават работещите на ниски трудови възнаграждения през годините", каза той.

Синдикати зоват за 10% ръст на доходите

Докато 2 258 000 души живеят с доход от 295 лева на човек, то 1 500 000 от българите разполагат с 557 лева средно на човек от домакинство на месец или с доход над издръжката за живот. Наблюдава се нарастване и на високоплатените работни места, и на тези, за които заплащането е ниско, каза Димитров. По думите на експерта от профсъюза Виолета Иванова общо наетите на минимална заплата в страната са 334 000 души или 14.7 на сто. С изключение на София в другите области на страната делът на тези хора е по-висок, отчете тя. По показателя дял на хората с минимално възнаграждение водеща е област Видин с 27 на сто от всички наети, област Монтана - 26 на сто, област Пазарджик - 22 на сто.

Лидерът на синдикалната организация Пламен Димитров поиска да се въведе минимална заплата за висшисти, които работят по специалността си. От КНСБ са изпратили до вицепремиера по икономическата политика Томислав Дончев, финансовия министър Владислав Горанов и колегата му с ресор социална политика Зорница Русинова аргументите си защо смятат, че е нужно тази мярка да бъде въведена и на какво база и конкретни разчети стъпва предложението още от догодина.

КНСБ иска повишаване на разходите за социалната система

Според идеята на профсъюза минималната заплата за работещ по специалността си висшист трябва да е 1.5 пъти над минималната. При положение, че догодина най-ниското възнаграждение трябва да е 460 лева, то минималната заплата за висшистите, работещи по специалността си, трябва да е 690-700 лева, изчисляват експертите.