Общинските съветници искат постоянен мониторинг на дейността на Кроношпан
Общинските съветници искат постоянен мониторинг на дейността на Кроношпан / netinfo

С 28 гласа „против”, 6 „въздържал се” и 1 „за” общинските съветници във Велико Търново изразиха отрицателно становище по оценяване на качеството на доклада за оценка на въздействието на околната среда за увеличаване на капацитета на „Кроношпан”. Точката в дневния ред предизвика бурни дискусии, а на сесията присъства и изпълнителният директор на предприятието Асен Ников, както и търговският директор Николай Банков.

Те запознаха местните парламентаристи с инвестицията, която предвиждат да направят до 2017г. „Разкриваме още 100 работни места, които общо ще станат 200. Но при нас всяко работно място носи със себе си поне още 10. Ще привлечем много местни обслужващи фирми. Фирмата стартира дейността си през 1897г. като малка дъскорезница. Сега има 40 предприятия в цяла Европа. В България при нас работят 400 души и още 4000 в странични фирми, които са свързани с нашата дейност. Смятаме до 2017г. да инвестираме 350 милиона лв. във Велико Търново. Ще направим модерно производство за МДФ, каквото не съществува на Балканския полуостров”, обясни търговският директор Николай Банков.

Той допълни че през 2006 г. са заварили едно морално остаряло предприятие, което в момента искат да изградят по всички европейски изисквания и екологични норми. Банков подчерта, че желанието на ръководството е младите хора да останат във Велико Търново, а не да търсят работа в чужбина.

„Ние инвестираме в изцяло нов завод. Идеята е да се събори цялата стара инсталация, която не е на високо ниво. Имаме сух електрофилтър, който не може да спре миризмите както водния електрофилтър. Новият завод ще разполага с мокър електрофилтър, но през 2006 г. ние купихме една стара фабрика и запазихме работните места. Техниката, която ще внедрим е от Германия и тя отговаря дори на по-строги норми от тези, които са по закон. Искаме да направим изцяло нова фабрика като аптека”, обясни изпълнителният директор  Асен Ников.

Проф. Михаил Харалмпиев от ГЕРБ приветства инвестицията, но обясни, че ще гласува „против” на днешната сесия. Той подчерта, че комисиите са стигнали до становището, че на този етап трябва да се извършат реални обещания за по-чиста околна среда. Проф. Харалампиев направи разбор на веществата, които ще попаднат в атмосферата при исканата от съветниците норма от 30 милиграма въглеводород на кубичен метър.

„Когато отидете да си смуквате цигарката, четете добре какаво пише. Защо го казвам това, защото така или иначе един ден, аз съм сигурен, дай Боже да стане по-скоро, че този Общински съвет ще гласува тази инвестиция и ще осигури тези работни места. В Габрово си разрушиха индустрията благодарение на това, че не правеха достатъчно пречиствателни устройства. Сега техните деца, вместо да развиват индустрията в Габрово и във Велико Търново, са слуги в чужди велики страни. Аз на всеки бих казал добре дошъл да развива индустрия. Иначе ще си въртим нашите екологични фирмички и ще си ловим рибка край Янтра, а нашите деца ще бъдат слуги в други държави”, каза проф. Харалампиев, който обаче също гласува отрицателно по точката.

Стефан Михайлов от „Царевград за Велико Търново” обясни, че помни времето когато Янтра е била побеляла от умряла риба. Той обаче призова за толерантност към инвеститорите във Велико Търново „Внимателно трябва да премислим решението си по отношение на това да не се държим враждебно с нито един инвеститор. Тези хора не са се наредили на табелата на Велико Търново, за да кажем, че вие сте лоши или не сте”, сподели Стефан Михайлов.

В дискусията се включи и кметът Даниел Панов, който сподели, че становището на администрацията също е отрицателно и поясни, че то е поискано от РИОСВ. „Вносител на това предложение за решение от ОбС е РИОСВ. Беше редно днес те да присъстват в залата щом искат мнението на Общинския съвет и становището на администрацията. Аз не съм еколог, но се радвам, че днес всички съветници се обединяваме за чистия въздух в града и бъдещето на нашите деца. Действително инвеститорите трябва да се уважават, но има определени норми, които трябва да се спазват. Становището на администрацията е отрицателно. Нашето решение е пожелателно. Думата за разрешението е на РИОСВ, това всички трябва да го знаем. Нашето становище е отрицателно, защото площадката на „Кроношпан” граничи с 3 квартала. Ние сме изискали да се следи въздуха в района чрез разполагане на мобилни станции в „Бузлуджа” и „Чолаковци” чрез РИОСВ. До този момент нямаме отговор за това искане от лабораторията в Русе. Искаме и поставяне на системи за непрекъснат мониторинг за всички изпускащи устройства. Най-важно е Комплексното разрешително, което се издава, без него заводът не може да бъде въведен в експлоатация”, обясни Даниел Панов.

Единственият глас „За” по време на гласуване на точката дойде от групата на БДО. Общинският съвет посочи като мотиви за отрицателното си становище намаляване на вредните емисии в атмосферата и желание за постоянен мониторинг при дейността на „Кроношпан”. Последната дума обаче има екоинспекцията във Велико Търново.