Меркел: Тези, които сеят омраза и страх, виждат само омраза и страх
Меркел: Тези, които сеят омраза и страх, виждат само омраза и страх / Guliver/Getty Images

Германската канцлерка Ангела Меркел категорично отхвърли днес опитите да се постави под въпрос приемането на мигранти в нейната страна заради атентатите от последните дни, в които се оказаха замесени бежанци, предадоха Франс прес, Ройтерс и ТАСС.

Джихадистите искат да подронят нашата готовност да приемем хора, изпаднали в беда, но ние няма да се поддадем, каза тя на пресконференция в Берлин въпреки острите критики срещу нейната политика на отворени врати за бежанците. Тя прекъсна лятната си отпуска, за да даде по-рано традиционната пресконференция по всички национални и световни проблеми, която обикновено се насрочва в края на август.

Меркел призова за диалог за интеграцията на бежанците

"Те сеят омраза и страх между културите, виждат само омраза и страх между религиите. Ние сме категорично против това", подчерта Меркел. Германия ще се справи с миграционната криза, въпреки последните терористични актове в Германия и в Европа, каза тя, повтаряйки своята емблематична фраза от пика на кризата с бежанците миналата година. "Днес, както и тогава, аз съм убедена, че ние можем да се справим с тази историческа задача - става дума за историческо предизвикателство в периода на глобализацията. Ние ще се справим с това предизвикателство", каза канцлерката.

Сред пристигналите в Германия бежанци има десетки заподозрени терористи

Тя обаче добави, че двамата бежанци, извършили последните терористични атаки в Германия, отговорност за които пое "Ислямска държава", са постъпили неблагодарно към страната, която ги е приела. Тя обеща да направи всичко възможно, за да се разнищят тези "варварски актове", да се стигне до онези, които стоят зад тях и те да бъдат изправени пред съда. "Ние ще се придържаме към нашите принципи и ще приютяваме онези, които заслужават", подчерта Меркел. Цивилизованото общество трябва да защитава своите ценности, своя морал, подчерта тя.

Премиерът на Бавария: Германците се страхуват и се нуждаят от отговори след нападенията

Тя увери, че Германия ще направи всичко възможно, за да гарантира сигурността, макар че за целта първо е необходим щателен анализ, преди да се определи какви мерки трябва да се вземат. "За нещастие, трябва да приемем факта, че в Европа са дошли много бойци ислямисти от Сирия", констатира тя.

Меркел изложи план от девет точки за борбата с тероризма, който да повиши равнището на сигурност в страната. Той включва опростяване на механизмите за депортиране на онези, на които бъде отказано убежище, създаване на "ранна система за предупреждение" за радикализация сред бежанците, използване на редовни войници в антитерористичните операции.

Четири нападения разтърсиха Германия в рамките на седмица

Меркел се спря и на сложната обстановка в Турция. Тя призова нейните лидери да действат съразмерни при преследването на организаторите на неуспешния военен преврат. "Следим със загриженост събитията в Турция, която е наш партньор в НАТО", посочи тя. "В държава, която претендира за конституционност, трябва да се спазва и принципът на пропорционалността, и именно това ме безпокои", подчерта канцлерката. Меркел съобщи, че ще се срещне с турския президент Тайип Реджеп Ердоган най-късно в началото на септември на срещата на Г-20.

Тя отклони въпросите дали ще се кандидатира отново за канцлер, заставайки начело на консерваторите християндемократи в парламентарните избори догодина.

Източник: БТА