Групировката Фронта ан Нусра се разделя с Ал Кайда и сменя името си
Групировката Фронта ан Нусра се разделя с Ал Кайда и сменя името си / Thinkstock/Getty Images

Клонът на Ал Кайда в Сирия, Фронтът ан Нусра, ще се отдели от терористичната мрежа и ще смени името си на Джебхат Фатах аш Шам, за да лиши международната общност, САЩ и Русия от претекст да атакуват сирийците, заяви лидерът на групировката във видеозапис, излъчен по няколко телевизии, включително Ал Джазира.

Това бе първият случай, когато Абу Мохамад ал Джолани се появи във видеоклип с непокрито лице, отбелязва ДПА.

Държавният департамент на САЩ: Фронтът Нусра остава военна мишена

Ал Джолани заяви, че създаването на новия фронт цели да обедини джихадистките групировки в Сирия и да сформира въоръжено цяло, което "освобождава страната и налага Божия закон на Земята".

Той благодари на командирите от Ал Кайда, че са проявили разбиране за необходимостта от скъсване на връзките, отбелязва Франс прес.

Той подчерта, че Джебхат Фатах аш Шам няма да има никакви връзки с каквито и да било чуждестранни групировки, предаде Ройтерс.

По-рано днес главатарят на Ал Кайда Айман аз Зауахири допусна разрив на всички връзки с групировката в името на продължаването на бойните действия на територията в Сирия.

"Джебхат ан Нусра" (Фронт на победата) бе създаден през 2011 г. на територията на Сирия, а официално заяви за себе си през февруари 2012 г., като разпространи видеопослание и започна да воюва срещу правителствените сили, припомня ТАСС.

Източник: БТА