Македония предупреждава: Има реална опасност от терористични атаки на Балканите
Македония предупреждава: Има реална опасност от терористични атаки на Балканите / Thinkstock/Getty Images

За по-малко от 24 часа двама водещи македонски политици - президентът Георги Иванов и вътрешният министър Митко Чавков предупредиха, че има реална опасност от терористично нападение на територията на страната и на Балканите.

И двамата смятат, че македонските сили за сигурност са в състояние да отговорят на предизвикателствата.

При визитата си на южната граница вчера Иванов каза, че "има реални заплахи от ислямистки терористични атаки в страната". Президентът за пореден път припомни, че в Република Македония са се върнали 86 лица, които са се сражавали в Сирия и Ирак.

"Има опасност от терористични атаки на Балканите, включително и в Македония", каза Иванов.

Според него със закриването на т.нар. "Балкански маршрут" не са премахнати всички нелегални канали за мигрантите.

"Има реална опасност от евентуални терористични атаки. За да се стигне до това заключение, не е нужна някаква специална експертиза. Няма нужда от излишно теоретизиране и импровизации. Необходими са конкретни действия за предотвратяване на евентуални терористични атаки", подчерта от своя вътрешният министър Чавков.

Само за последните 5 месеци силите на реда в западната ни съседка са предотвратили нелегално преминаване на македонската граница на около 18 000 души. Телената ограда, която е дълга 50 км по границата с Гърция непрекъснато е атакувана от мигранти, които на над 700 места са се опитали да я разкъсат или частично да я премахнат.

Източник: БГНЕС