Ще бъда президент на демократи, републиканци и независими, на всички, които гласуват за мен, и на онези, които не го направят, заяви Хилари Клинтън в речта си при приемането на номинацията на демократите за партиен кандидат на президентските избори, предаде Асошиейтед прес.

Обама: Никога не е имало по-подготвен кандидат за президент от Хилари Клинтън

Още в началото на словото си тя се обърна към привържениците на своя съперник във вътрешнопартийните избори, сенатора от Върмонт Бърни Сандърс.

"Искам да благодаря на Бърни Сандърс. А на вас, които го подкрепяхте, тук и в цялата страна, искам да знаете, че съм ви чула", заяви пред около 5000 делегати на конгреса във Филаделфия Хилари Клинтън, цитирана от Франс прес.

Тя каза, че се е срещнала с много хора, които са я мотивирали да се бори за промяна, включително болни деца и хора, оцелели от атентатите на 11 септември 2001 г.
Демократите не направиха достатъчно, за да покажат на работещите семейства, че разбират през какво преминават те, отбеляза Клинтън и добави, че е съгласна със семействата, споделили с нея мнението си, че икономиката не работи. Американците искат да работят и работят упорито, но точно сега страшно много хора смятат, че трудът им все по-малко се цени, каза тя.

Тим Кейн прие номинацията на Демократическата партия за вицепрезидент

Не вярвам на никого, който твърди: "само аз мога да се справя с това", заяви Клинтън по повод изказване на съперника си Доналд Тръмп отпреди седмица, че единствен той можел да поправи системата. Думите на Тръмп трябва да бият тревога за всички нас. Американците не казват "само аз мога да го направя", а "ще го направим заедно", подчерта тя.

Основателите на страната ни са замислили конституцията така, че Америка да е страна, в която нито една личност не разполага с цялата власт, добави тя.

Щабът на Клинтън хвърли обвинения към Тръмп

Кандидатката на демократите за Белия дом каза, че Съединените щати имат нужда от лидер, който ще работи с всички съюзници, за да поддържа сигурността на Америка. Тя обеща, че заедно със съюзниците от НАТО ще се изправи срещу всяка руска заплаха. Клинтън обеща също, че ще разгроми групировката Ислямска държава с въздушни удари и подкрепа от местните сили на сушата и ще разреши по-широки операции на разузнаването, за да бъдат предотвратявани терористични нападения. На президентските избори ще бъде направен избор за националната сигурност, продължи Клинтън и изрази съмнение, че съперникът й има качествата да бъде главнокомандващ, защото губи самообладание от най-леката провокация.

Доналд Тръмп иска да раздели американците от останалия свят, да ги раздели помежду им. Той разчита, че днешните опасности ще ни направят слепи за безграничните бъдещи възможности. Той иска да се боим от бъдещето и да се страхуваме един от друг, каза Клинтън, цитирана от ДПА.

Тръмп: Смърт, разруха, тероризъм и слабост - това е наследството на Хилари Клинтън

Страната ни трябва да си дава ясна сметка пред какво е изправена, но не и да се страхува. Ще се издигнем на висотата на предизвикателството, както сме правили винаги, при това без да издигаме стена или да забраняваме която и да било религия, изтъкна тя намеквайки за изказвания на Тръмп.

Клинтън допусна грешка, като намекна, че Тръмп е предложил да се забрани ислямът в Америка, отбелязва Асошиейтед прес. Тръмп не предложи да се забрани ислямът в САЩ, а да се забрани достъпът в САЩ на чужденци мюсюлмани, добавя АП.

Преди Хилари да излезе на сцената, думата пред конгреса взе Челси Клинтън, съобщи Ройтерс. В 12-минутна реч Челси описа майка си като любяща, умна и забавна жена, която има всички качества да бъде избрана за президент на САЩ. В отговор на критиките към майка й, че е незаслужаващ доверие политик, който се опитва да демонстрира съпричастност пред американските избиратели, 36-годишната Челси каза, че Хилари е жена, която се ръководи от състрадание, от вяра, остро чувство за справедливост и от изпълнено с обич сърце.

Източник: БТА