Демокрацията в бившите френски колонии довела радикалния ислям в Европа
Демокрацията в бившите френски колонии довела радикалния ислям в Европа / darikradio.bg
Демокрацията в бившите френски колонии довела радикалния ислям в Европа
88843
Демокрацията в бившите френски колонии довела радикалния ислям в Европа
Демокрацията в бившите френски колонии довела радикалния ислям в Европа
  • Демокрацията в бившите френски колонии довела радикалния ислям в Европа
  • Демокрацията в бившите френски колонии довела радикалния ислям в Европа

Демокрацията в бившите френски колонии е довела до разпространението на радикалния ислям. Именно това, а не отворените граници на Европа стои в основата на окървавяването на Стария континент. Това мнение изрази пред Дарик Мария Конакчиева, пресаташе на Френския културен институт у нас.

Според нея погрешният прочит на мюсюлманската религия започва масово да се проповядва в бившите френски колонии още през 80-те години на миналия век.

Невинен, варварски убит по време на молитва

По отношение на сегашното управление на Франция, Конакчиева посочи, че президентът Франсоа Оланд няма да успее да получи отново доверието на своите сънародници на предстоящите избори догодина.

Мария Конакчиева е била съпруга на първия посланик на Алжир у нас. Дълги години прекарва между Париж и Алжир. Споделя, че радикалният ислям започва да се развива в бившата френска колония още преди повече от 25 години. Европейската цивилизация обаче реши, че ще живее в мир с тези общества, казва тя.

Папа Франциск: Светът е във война, но това не е война между религии

„Радикалният ислям в Алжир се появи още през 1982 година. През 1988-а вече беше много страшно. Започнаха едни брожения за демокрация. Но тогава се оказа, че демокрацията, това е ислямът.

Европейската цивилизация преди години реши, че ще живее в мир с тези общества. Започнаха да се строят джамии, а в тях невинаги може всичко да бъде контролирано. Да не говорим за радикализирането по затворите", обяснява Мария Конакчиева.

Атентатите във Франция са станали повод за политически хватки между управляващи и опозиция месеци преди президентския вот, коментира Конакчиева.

Стотици хиляди във Франция на протест срещу реформа на трудовия пазар

„Десницата се опитва да говори неща, които не се въртят около обединението, а около грешките на левицата. Не бива да забравяме обаче, че догодина има избори във Франция. Ще бъда много учудена, ако Франсоа Оланд продължи управлението си. Твърде много неща се случиха, а и икономически не отлепиха много от дъното", допълва Конакчиева.

Според Мария Конакчиева английският Брекзит не може да се случи във Франция.

„Като остров, те винаги са се чувствали малко различни в Европа. Интересното е, че във Великобритания се говори много повече за източната миграция - като че ли техните колонии си ги приемат - индийци, пакистанци. Кметът на Лондон е пакистанец, кажете ми, това има ли нещо общо с Брекзит?"