Дългото седене или стоене прав увреждат простатата
Дългото седене или стоене прав увреждат простатата / Thinkstock/Getty Images

Седене на едно място повече от час, както и дългото стоене прав създават предпоставки за увреждане на простатата при мъжете. За това информира Дарик един от най-добрите уролози в страната, който завежда направление по онкоурология в Клиниката по урология в столичната Александровска болница проф. Петър Панчев.

Медикът посъветва също така, когато на човек му се уринира, той да не задържа урината в себе си, тъй като това пък създавало предпоставки за заболявания на цялата отделителна система.

"Всяко смущение в уринирането - често уриниране, парене, през ношта ставане, изтъняване на струята, трябва да бъде показателен звънец, който трябва да накара мъжа да отиде и да си направи контролен преглед. Първо, разбира се, при общопрактикуващия лекар, който да го насочи към съответния специалист . Има си кръвни показатели, ехографско изследване, ако се налага едно туширане на простатната жлеза.

Консумацията на ядки намалява риска от смъртност от рак на простатата

Проф. Панчев съветва още мъжете да не претоварват простата.

"Например продължителното стоене седнал. Ако човек седи един час седнал, трябва да стане малко. тази кръв, която се е застояла в малкия таз, да се раздвижи. И обратно, ако е прав един час, малко да седне да се уравновесят наляганията. Да не застояват в една поза, защото всяко застояване най-малкото създава условия за възпаление", заяви професорът.

"И другото, когато на човек му се уринира, трябва да отиде да изпразни пикочния мехур. Най-малкото затова, че когато се препълни пикочния мехур с урина, може да се получи рефлукс - връщане на урината в бъбреците. Това вече създава доста сериозни-предпоставки за заболяване на цялата пикочно-отделителна система", посъветва специалистът.