Русия настоява за стриктното изпълняване на решението на арбитража за АЕЦ Белене
Русия настоява за стриктното изпълняване на решението на арбитража за АЕЦ Белене / DarikNews.bg, архив

Русия ще настоява за стриктно изпълнение на решението на Арбитражния съд по казуса с АЕЦ "Белене". Това стана ясно след днешната среща в Москва между първия заместник-генерален директор на държавната корпорация "Росатом" Кирил Комаров и българския министър на енергетиката Теменужка Петкова.

"Росатом" е готов да обсъди с българските си партньори възможните варианти за разрешаване на ситуацията, в съответствие с интересите на двете страни, но само в контекста на необходимостта от максимално бързо погасяване на дълга от българска страна", отбеляза Комаров.

Нова идея: АЕЦ "Белене" да бъде довършен като частен проект

По време на срещата страните обсъдиха по-нататъшните стъпки по решението на Арбитражния съд към Международната търговска палата в Женева, според което българската Национална електрическа компания трябва да заплати на руския "Атомстройекспорт" компенсация заради спирането на проекта АЕЦ "Белене" в размер на 620 млн. евро. Освен това до пълното погасяване на цялата сума на щетата всеки ден се начислява неустойка в размер на 167 000 евро.

Борисов: Важно е парите от санкцията за АЕЦ „Белене" да бъдат спасени

Комаров и Петкова също така обсъдиха актуални въпроси, свързани с двустранното сътрудничество и, в частност, с изпълнението на проекта за удължаване на сроковете на експлоатация на V-ти и VI-ти блок на българската АЕЦ "Козлодуй", както и с изпълнението на решението на Арбитражния съд към Международната търговска палата в Женева относно проекта АЕЦ "Белене".

Страните отбелязаха, че са напълно удовлетворени от хода на изпълнението на проекта за удължаване на срока на експлоатация на V-ти и VI-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" с участието на руската компания "Русатом Сървис". На срещата бе подчертано, че руската страна изпълнява всичките си договорни задължения.

Източник: БГНЕС