Юнкер: Има голям риск от провал на споразумението с Турция за бежанците
Юнкер: Има голям риск от провал на споразумението с Турция за бежанците / БГНЕС, архив

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер посочи, че има риск споразумението между ЕС и Турция за спиране на потока на бежанци към Западна
Европа да бъде провалено.

"Рискът е висок. Успехът на споразумението досега е слаб. Президентът Ердоган вече даде да се разбере на няколко пъти, че би искал да го постави под въпрос", заяви Юнкер в интервю за днешния брой на австрийския в. "Курир", цитиран от АФП.

Ердоган обвини ЕС, че не изпълнява обещанията си по мигрантската сделка

Ако това стане, "можем да очакваме мигрантите отново да започнат да прииждат в Европа", казва той.

Оспорваното споразумение, сключено през март между Турция и ЕС, успя да ограничи притока на мигранти, но неуспешният опит за преврат от 15 юли срещу Ердоган поражда опасения, че то ще бъде поставено под въпрос.

Чистката, която последва пуча в Турция, доведе до ареста на хиляди военни, полицаи и съдебни служители. В същото време стотици хора изгубиха работата си в основните турски министерства.

Файненшъл таймс: ЕС продава душата си, за да сключи сделка с Турция за мигрантите

Три дни след неуспешния опит за преврат групата турски високопоставени служители, натоварени да контролират изпълнението на споразумението за мигрантите от гръцка страна, бяха отстранени, а техни заместници не бяха назначени.

Юнкер изразява "силна загриженост" от неотдавнашните събития в ЕС и особено в Унгария и Полша.

"В Полша действията на правителството са посегателство към правовата държава . . . Наблюдавам с безпокойство подготовката на референдум за мигрантите в Унгария", подчерта председателят на Еврокомисията.

"Ако се организират референдуми за всяко решение на Съвета на министрите и на Европарламента, то тогава правовата сигурност е в опасност", посочи Юнкер.

Източник: БТА