България получава 6 млн. евро от ЕС за опазване на сигурността
България получава 6 млн. евро от ЕС за опазване на сигурността / снимка: DarikNews.bg

Премиерът Бойко Борисов обяви във Велико Търново, че тази седмица България получава от ЕС 6 милиона евро за опазване сигурността. „Това ме прави малко оптимист поне за помощта, защото след разговора ми с канцлера почти всички ми се обадиха, да кажат че имат задача бързо България да й се окаже помощ. Но докато не видя , така както Камерън прати джипките, не вярвам. Бюджетът ми изнемогва – от една страна правя съоръжения на границата, от друга- всеки ден командировъчни за армия или полиция. Отделно гуми, акумулаторите, тези неща, които хората дори не ги виждат”, обясни Борисов.

Той подчерта, че България има достатъчно добра позиция в международен аспект . „Опитвам се със съседите да запазя добри отношения защото към момента от турска страна виждам достатъчно подкрепа, макар че имат и те самите много проблеми, с Гърция ни е по-тежко. В понеделник имаме среща. Поканил съм премиерът Ципрас, който с целия си кабинет ще бъдае в София, ще си говорим на 4 очи доста, тъй като аз го разбирам, защото 60 000 бежанци има там”, каза премиерът.

Борисов не крие, че за сигурността може всеки ден да коментира и че положението е изключително тежко. „Старая се много да не с създавам паника и да не плаша хората”, добави Борисов. Той изтъкна, че затова и министри, и граничари, и армия действат и на границата, и във вътрешността на страната.

„Виждате, че по 200 души средно задържаме. Включително и полицаи каналджии. Но процесите, които текат в света, не ме правят изобщо оптимист, защото за кой ли път се повтарям: войната не може да донесе мир. Ние сега събираме горчивите плодове на безумната външна политика, която се водеше години наред в световен мащаб. И сега когато Тони Блеър се извини за Ирак , всъщност обаче Ирак го няма и е разрушен. Милиони бежанци милиони убити и...извинявайте! Същото е в Либия, няма я тази държава, също Сирия. В Афганистан... да изброявам ли още? Ами кой отиде да им мята ракетите, кой отиде да им мята бомбите? ”, коментира разпалено Борисов.

Той подчерта, че осъжда жестоко това, което ИДИЛ прави в Европа и света. „Всъщност ние с извинявай ли ще минем?! Извинявайте, че дойдохме и ви разрушихме държавата. Виждате, че ние по 1 мрд.лв даваме на година да санираме блокове, там блокове нямат в тези държави, всичко е разрушено. Колко трилиона долара или евро трябват, за да ги построят тези държави наново?”, продължи Борисов. Премиерът увери, че засега няма пряка заплаха за сигурността на България. „Така е, защото полагам огромни усилия, но всеки ден става по- тежко. И аз не само с канцлера Меркел, но и с целия ЕС проведох с важните хора разговори, да им кажа че ние едвам удържаме вече четири граници плюс Черно море- пет!”, отсече Борисов.

По време на визитата си в старата столица, премиерът откри новото депо за битови отпадъци за над 33 млн.лв. Борисов огледа ремонтираният наскоро участък на ул"Магистрална", който поема трафика по главен път София-Варна и видя саниран блок в квартал "Чолаковци".