Блестящ финал на фестивала „Дунавски вълни
Блестящ финал на фестивала „Дунавски вълни / Община Видин

Богат на прояви, премина и последният ден от Петия фестивал на изкуствата „Дунавски вълни", организиран от Община Видин. В традиционните Фолклорни дни, които се проведоха в Спортната зала, се представиха общо 11 състава. Този път наградата на кмета на общината заслужиха танцов клуб „Жарава" - гр. Видин и танцова формация "Шопе" - с. Горна Малина. Наградата на журито отиде при танцов състав „Здравец" - с. Капитановци, на ансамбъл „Дунав" - при танцов център „Нанков" - гр. Враца, а за най-масово участие бе отличена фолклорна студия „Северняци" - гр. Видин. В надиграването на хорото „Шира" спечели танцов състав „Здравец".

По традиция за финала на фестивала гостува Юнашкият тиган. Той беше сред най-големите атракции за видинчани и имаше многобройни фенове през целия ден. Накрая десетки желаещи опитаха от вкусните гозби.
Гала вечерта изпълни площад „Бдинци" и хората се насладиха на изпълненията на самодейни местни и гостуващи състави, на Ансамбъла за народни песни и танци „Дунав", оркестър "Vivo Montana" и Антимовската духова музика.

Заместник-кметът по хуманитарни дейности и социална политика на Община Видин Венци Пасков приветства участници и зрители, и закри фестивала на изкуствата. Той сподели радостта си от факта, че всяко ново издание на „Дунавски вълни" е все по-успешно. „Тази година голяма част от концертите, представленията и шоу програмите се проведоха сред стените на крепостта „Баба Вида", на обновената сцена. И това придаде неповторим облик на фестивалната атмосфера. Можем категорично да заявим, че идеята на Община Видин да превърне фестивала в традиционен, вече е осъществена. Надграждаме постигнатото и предвиждаме шестото издание да бъде още по-мащабно като част от проект на общината за трансгранично сътрудничество, насочен към развитие на фестивалния туризъм. Поднасям сърдечни благодарности от името на кмета на Община Видин Огнян Ценков и от името на цялото общинско ръководство на всички участници и организатори, които ни предложиха един блестящ продукт, приет със заслужено одобрение от видинската публика" - каза Пасков.

Петият фестивал поднесе много различни от друг път събития като танцовия спектакъл на театър „Атом", клоунадата, вечерното шоу на Quick Hands Project, концерта на група "Shaka Zulu Orchestra", арт работилниците за децата. Част от фестивала отново бяха актьорите от театър „Абсурд" с представления за деца и възрастни; международна изложба, организирана от фотоклуб „Видин", фотоклуб „202-Зайчар", Сърбия и фотоклуб от град Калафат, Румъния; Симфониета - Видин; Градски духов оркестър; Регионална библиотека „Михалаки Георгиев"; Ансамбъл за народни танци и песни „Дунав" и местни фолклорни състави от цялата община.