Халифатът все повече се свива и ИДИЛ насочва внимание към глобални атаки
Халифатът все повече се свива и ИДИЛ насочва внимание към глобални атаки / Thinkstock/Getty Images

"Ислямска държава", която губи територии и е в отстъпление в Ирак и Сирия, пое отговорността за зачестилите глобални атентати това лято, повечето от тях във Франция и Германия.

Вълната от нападения последва призив да бъде удрян Западът по време на свещения месец Рамазан през юни и юли, очевидна промяна в стратегията на джихадистката групировка, която от две години е подложена на въздушни удари от водената от САЩ международна коалиция и настъпления по суша от местни сили.

Как влияе идеологията на ИДИЛ върху психически нестабилни хора?

Вместо да призовава привържениците си да заминават за нейния самопровъзгласил се халифат, тя ги прикани да действат на местна почва, като използват всякакви налични средства.

"Ако тираните тръшнат вратата за миграция пред лицата ви, тогава отворете вратата за джихад пред техните лица и направете така, че техните действия да се обърнат срещу самите тях", се казва в аудиопослание, както се твърди, на говорителя Абу Мухамад ал Аднани, визиращо опитите на западните правителства да попречат на чуждестранни бойци да заминават, за да се присъединяват към групировката.

Радикализирани последователи откликнаха на този призив нееднократно през изминалите два месеца в страни, които са част от международната коалиция срещу "Ислямска държава", включително като стреляха по хора в нощен клуб във Флорида, газиха хора с камион на френската Ривиера и клаха хора с брадва във влак близо до Мюнхен.

Би Би Си: „Ислямска държава" може би има бомба от нов тип

Извършителите бяха свързани по-малко или повече с базираните в Близкия изток джихадисти. Някои са опитвали да заминат за Сирия и са били в полезрението на властите, докато други не са показвали външни признаци на радикализъм до извършването на смъртоносните актове.

"Засилва се впечатлението, че халифатът загива и ръководството все повече и повече призовава чуждестранните бойци дори да не идват в Ирак и Сирия, а да отиват другаде или да извършват насилие на местна почва", каза Макс Ейбрамс, преподавател в Североизточния университет в Бостън, който изследва екстремистките организации.

По отношение на бъдещето експерти по сигурността и представители на властите в Близкия изток и на Запад предричат, че кампанията срещу групировката в Ирак и Сирия в крайна сметка ще сложи край на целта й да създаде халифат, но с това може същевременно да предизвика трайно увеличение на атентатите в глобален мащаб.

Вече повече от месец привържениците на "Ислямска държава" в социалните мрежи приканват потенциалните нападатели на запад от типа "вълци единаци" да използват методи, вариращи по своята сложност - от бомбени атаки и стрелба до нападения с хладно оръжие и физическо насилие.

„Уолстрийт джърнъл": „вълци единаци" улесняват мащабните терористични актове

"Закълнете се във вярност тайно или публично на (лидера на Ислямска държава) Абу Бакр ал Багдади и всеки от вас ще бъде войник на халифата, с нищо по-различен от тези, които са в Ислямската държава", каза един от привържениците.

При поемането на отговорност за последните нападения от "Ислямска държава" чрез информационна агенция Амак, подкрепяща джихадистката групировка, апелът на Аднани беше споменат.

Нападателите "проведоха операцията в отговор на призивите да се нападат граждани на страни, които са част от коалицията срещу Ислямска държава" в Ирак и Сирия, се посочваше в изявленията след четирите случая в Европа от миналия месец.

Във Франция, в Деня на Бастилията, 84 души загинаха при нападение с камион в Ница, а при атака срещу църква беше убит възрастен католически свещеник в Нормандия; в Германия при нападение с брадва и самоубийствен атентат бяха ранени общо около 20 души.

Връзката между Ислямска държава и последните терористични атаки е слаба

Повечето от нападателите, които се заклеват във вярност на "Ислямска държава" в предварително записани послания и поемат отговорност за нападенията, повториха реториката на Аднани и приканиха и други да постъпят като тях.

"Братя, излезте с нож, каквото е необходимо, атакувайте ги, убивайте ги поголовно", каза Абдел Малик Птижан, единият от двамата мъже, убили свещеника в Северна Франция по-миналата седмица.

"Ако не можете да заминете за Леванта (Сирия), бийте се с вероотстъпническите армии в страната си", призова мюсюлманите в сходен видеозапис 17-годишният Мухамад Рияд, афганистанският бежанец, извършил нападението с брадва във влак в Бавария.

Тъй като "Ислямска държава" е отслабена във военно отношение, тя опитва да извършва насилие по света, каза Ейбрамс, включително като поема отговорност за актове дори и те да имат само слаба връзка с групировката.

"Определянето на това кой може да бъде войник на халифата и за кои нападения да поеме отговорност групировката става на безразборен принцип", заяви той.

През последните 18 месеца групировката е била изтласкана от една четвърт от земите си, които превзе в Ирак и Сирия през 2014 г., посочи изследователската компания Ай Ейч Ес; според други оценки загубите са по-близо до половината.

Иракските власти се зарекоха да отвоюват Мосул - най-големия град под контрола на организацията - по-късно тази година, но джихадистите вероятно ще запазят убежищата си в отдалечени пустинни райони и ще прибегнат до по-традиционни бунтовнически методи.

Разгромът на "Ислямска държава" в Сирия не е толкова близо, а тя има плацдарми в отделни, обхванати от беззаконие или нестабилност райони от Либия през Афганистан до Филипините.

Обама: Няма да позволим да бъдем тероризирани

Директорът на ФБР Джеймс Коми каза миналата седмица, че очаква, евентуалният разгром на "Ислямска държава" да доведе до увеличение на нападенията в САЩ и Европа, защото ще предизвика изтласкване на джихадисти от Сирия по начин, приличащ доста на този, по който се създаде Ал Кайда - от бойци, радикализирани в Афганистан през 80-те години.

Анализатори, включително Дж. М. Бъргър, сътрудник на университета "Джордж Вашингтон" и изследовател на "Ислямска държава", подкрепиха тази прогноза.

"Демонстрацията на сила чрез терористични атаки е фактор при насилието в последно време, но в дългосрочен план, когато привържениците (на Ислямска държава) няма да имат какво да губят, нещата вероятно ще се влошат", прогнозира той.

Източник: БТА