Нов голям пожар избухна в Хасковска област
Нов голям пожар избухна в Хасковска област / БГНЕС, архив

Нов голям пожар избухна на територията на Хасковска област днес следобед, съобщи областната администрация. Така след потушаването на стихията на площ 8000 декара в община Маджарово и свалянето на бедственото положение там, част от екипите бяха пренасочени в община Харманли.

Сигналът за огнището на голяма площ между селата Овчарово, Свирково и Шишманово е подаден в 13.04 ч., съобщи говорителката на администрацията Нели Вълканова.

Засегнати са сухи треви, ниска растителност, пасища, стърнища и гора. На този етап не била възможна оценка на големината на засегнатите терени, причината за запалването също не била известна.

На място работят 6 противопожарни автомобила от цялата Хасковска област, два високопроходими автомобила и водоноска. 40 пожарникари и 15 служители на горското стопанство са ангажирани с гасенето, допълни Вълканова.

"Няма опасност за близките села, но ситуацията се усложнява от силния вятър", се казва още в съобщението. Още по обяд днес областният управител Станислав Дечев предупреди за обявения червен код за опасност от пожари за следващите два дни.

Междувременно е бил овладян пожар до тополовградското село Филипово на площ 400 декара лесонепригодни площи. Там с огъня са се борили 4 пожарникарски команди и два автомобила на лесничейство.