Атентат с кола бомба взе 22 жертви в Бенгази
Атентат с кола бомба взе 22 жертви в Бенгази / БГНЕС, архив

Атентат с кола бомба, насочен срещу силите за сигурност, взе 22 жертви в източния либийски град Бенгази. Ранени са най-малко 20 души, предаде Ройтерс, позовавайки се на говорител на силите и на медицински източници.

Експлозията е станала в жилищна зона в района Гуарша - арена на боеве между верните на правителството в Източна Либия сили за сигурност и съюз на ислямисти и други негови противници.

Четири деца загинаха при нападение с миномет в Бенгази

Отговорност за акта пое коалицията "Маджлис шура туар Бенгази" ("Консултативно събрание на революционерите от Бенгази"), както се посочва в изявление, публикувано в свързани с нея медийни сайтове.

Бенгази е разтърсван от насилие, откакто преди две години военният командир в Източна Либия Халифа Хафтар предприе кампания срещу коалицията. Командваните от него сили напреднаха в няколко района в последните месеци, но не успяха да поемат пълен контрол над града.

Мишена на днешното нападение е била среща на спецчаст от командваната от Хафтар Либийска национална армия, каза говорителят на силите Фадел ал Хаси. Според източник на Ройтерс, станал очевидец на експлозията, взривът бил толкова силен, че напълно разрушил триетажна сграда.

Информацията за жертвите и ранените е противоречива. АФП цитира либийски военни източници, според които при експлозията са загинали 15 души, а над 30 са били ранени. АП съобщава за 23-ма загинали и десетки ранени.

Източник: БТА