Влиятелни републиканци застават зад Хилари
Влиятелни републиканци застават зад Хилари / БГНЕС, архив

Въпреки че голяма част от членовете на Републиканската партия си остават предани на Доналд Тръмп, някои влиятелни републикански личности вече обявиха, че ще гласуват за Хилари Клинтън. Това означава, че сред републиканците табуто за гласуване в подкрепа на кандидатката за президент на демократите е разчупено, пише в. "Фигаро".

Някои от тези влиятелни републиканци обявиха, че ще подкрепят Клинтън в последните дни след разгорялата се полемика между Тръмп и Хизър Хан, натурализиран американец от пакистански произход, чийто син, капитан от сухопътните сили на САЩ, бе убит в Ирак през 2004 г. Думите, сметнати за расистки, които отправи Тръмп към Хизър Хан и съпругата му, шокираха сенатора Джон Маккейн и той оттегли подкрепата си за Тръмп.

Преднината на Клинтън пред Тръмп намалява

Бившият финансов министър на Джордж Буш-младши - Ханк Поулсън, категорично заяви още през юни, че когато дойдат изборите, той няма да пусне в урната бюлетина с името на Тръмп, а ще гласува за Клинтън с надеждата, че тя ще съумее да убеди всички американци, че трябва да се направи необходимото, за да се укрепи американската икономика и мястото на САЩ в света.

Хилари Клинтън: Ще бъда президент на демократи, републиканци и независими

Бившият съветник по националната сигурност на президентите Джералд Форд и Джордж Буш - Брент Скоукрофт, който е пенсиониран генерал от военновъздушните сили и днес е на 91 години, обяви през юни намерението си да гласува за Клинтън. Според него тя имала мъдростта и необходимия опит да ръководи страната в този период на смут. Нейният опит като първа дама, сенатор и държавен секретар й давали уникална визия за страната, смята влиятелният републиканец.

Милиардерът Бъфет лично ще вози американци да гласуват за Хилари

Бившият помощник държавен секретар от времето на Джордж Буш-старши - Ричард Армитидж, заяви в интервю за сп. "Политико", че ще гласува за Клинтън, защото Тръмп не е наистина републиканец и както изглежда не иска да се запознае с истинските проблеми на американците.

Дъг Елмътс, говорител на президентството по времето на Роналд Рейгън, въпреки че е републиканец, произнесе пламенна реч на конгреса на американските демократи, състоял се миналия месец. Пред множеството, дошло да подкрепи Хилари Клинтън, той каза, че Тръмп се е свързал с противници на имигрантите, на хомосексуалистите и на феминистките, но не такава е позицията на повечето от американците. Ето защо тази година Елмътс смята за първи път в живота си да гласува за кандидат-президент демократ.

Тръмп нарече Хилари Клинтън "основателка на Ислямска държава"

На 3 август в статия във в. "Ню Йорк таймс" влиятелната републиканска шефка на компанията Хюлет пакард Мег Уитман нарече Тръмп нечестен демагог и обяви, че ще гласува за Хилари Клинтън. Тя каза, че ще поиска от републиканските си приятели да помогнат на Клинтън и да дарят пари за кампанията й. Според Уитман историята е показала, че когато демагози получат или се доближат прекалено близо до властта, това рядко свършва добре.

Ден преди това конгресменът от Републиканската партия Ричард Хана става първият американски републикански депутат, обявил, че ще гласува за Клинтън. Той заяви, че ще го направи с убеждението, че да си добър американец, който обича страната си е много по-важно, отколкото да се придържаш към партийните позиции.

3 грешки на Мелания, които могат да навредят на Тръмп (ВИДЕО/СНИМКИ)

Марк Солтър, бивш съветник на кабинета на Джон Маккейн по времето на кандидат-президентската му кампания, заяви също, че е с Хилари в туит от 3 май. "Каквито и да са недостатъците на Хилари Клинтън, тя не е откачена, невежа или изпълнена с ненавист. Тя действа като възрастен човек, разбира отговорностите на президентския пост. В други случаи това може и да не е достатъчно, но в 2016 г., годината, в която кандидат-президентска кампания води Тръмп, това е повече от достатъчно за нея да спечели", написа тогава Солтър.

Мария Комела, бившият говорител на републиканския губернатор на щата Ню Джърси Крис Кристи също каза, че ще гласува за Хилари, защото не е достатъчно да се говори, че си против Тръмп, а трябва и да се действа. Тя призова републиканците да не се покриват и да мълчат, а да действат.

Обама: Никога не е имало по-подготвен кандидат за президент от Хилари Клинтън

Лари Преслър, бившият републикански сенатор от Южна Дакота каза, че ще подкрепи Клинтън още в деня на масовото убийство в Орландо на 12 юни. Тогава той заяви, че има републиканци, които казват, че няма да гласуват или че ще гласуват за кандидат на някоя малка партията, но ако те не подкрепят демократическата кандидатка Клинтън, ако решат да не гласуват изобщо или да гласуват за кандидат на някоя малка партия, вместо за Тръмп, то те ще дадат гласа си на тъмните сили.

Източник: БТА