Заведения, колбасарници, пицарии - в Берлин се налага новата мода на веганството
Заведения, колбасарници, пицарии - в Берлин се налага новата мода на веганството / Thinkstock/Getty Images

Европейски център на техното, на хипстърите, на бързо растящите наеми и нискобюджетния туризъм, Берлин все повече се откроява като веганска столица. От ресторантите през срещите за необвързани хора до месарниците - всичко клони към принципа "100 процента неживотински продукт".

Ако булевардите "Ку'дам" ("Курфюрстендам") и "Унтер ден Линден" са сред най-популярните и оживени артерии в Берлин, току-що пристигналият турист несъмнено ще се затрудни да открие на картата си "Веган авеню", чието истинско име е "Шифелбайнерщрасе".

Най-сексапилните вегани в света

Тази безлична улица дължи прозвището си на поредица магазини и заведения в буржоазно-бохемския квартал "Пренцлауер берг": супермаркет, кафене, магазин за дрехи и магазин за обувки, всичките - стриктно вегански. Те не предлагат нито яйца, нито краве или козе кисело мляко, нито мед, нито желатин по рафтовете за промоции, по стойките и стелажите им няма нито кожени, нито вълнени изделия.

Учени: Вегетарианците са виновни за глобалното затопляне

Веганството, което изключва консумацията на каквито и да било продукти от животински произход, от експлоатация на животни или изпитвани върху животни, преживява същински подем. Според интернет сайта Happy cow ("Щастлива крава"), който обхваща всички вегански ресторанти в света, в Париж има 24 заведения, в Лондон - 40, а в Берлин - 60. В последно време френската столица се опитва да навакса закъснението с внезапен бум.

В Берлин тенденцията започна още преди няколко години с откриването на десетина заведения годишно. Според Федерацията на вегетарианците в Германия през 2008 г. в града е имало само 3 вегански ресторанта.

Както казва заместник-председателят на федерацията Себастиан Йой, "това движение набира скорост в цяла Европа, но Германия, и най-вече Берлин, са водещи". А според него майонезата е била създадена да завладее тази модна столица.

Майли е най-сексапилната вегетарианка

Веганите се привличат

"Този град е по-млад, по-вълнуващ и по алтернативен от Мюнхен, Париж или Лондон", обяснява Йой пред АФП. "Тук има и множество млади предприемачи с бързо налагащи се компании, които развиват нови тенденции. След това явлението има лавинообразен ефект: веганът привлича веган и така те стават все повече", допълва той.
Трудно е да се каже с точност, но според федерацията в Берлин вероятно има около 80 000 последователи на веганството, а в Германия се предполага, че са 900 000. Цифрите показват силно увеличение, но са още далече от броя на германските вегетарианци, които премахват някои продукти от животински произход от менюто си - 7,8 милиона.
В най-модните квартали в Берлин десетки вегански ресторанти очакват изгладнели клиенти с чиста съвест.

"По отношение на предлагането Берлин почти се изравнява вече с Ню Йорк", световната столица на този вид хранене, казва Мориц Улрих, инструктор по йога и веган по начало. Според него в Берлин може да се намери всичко - от соев сладолед до първата 100-процентово веганска пицария в Европа.

Модерните храни, с които да внимаваме

През пролетта берлинската полиция трябваше да се намеси, за да прекрати огромна суматоха, предизвикана от. . . откриването на веганско заведение за бързо хранене.
Този възторг е "един от аспектите на събитийната хедонистична култура", коментира язвително в. "Зюддойче цайтунг" - целта по-скоро е да бъдеш в подходящия момент на подходящото място, отколкото да спасяваш планетата. . .

Модерни блогъри, създателите на прословутото и много посещавано заведение за бързо хранене, са впрочем на светлинни години от берлинските активисти от 70-те години на миналия век с ортопедични чехли биркенщок и плетени на ръка чорапи.
Тяхна мишена е по-скоро т.нар. "флекситарианска" клиентела - хора, които от време на време са вегани, ограничават месото или рибата, но без да ги премахват изцяло от хранителния си режим.

Флекситарианство

"Струва ми се, че хората все повече се замислят откъде идва храната в чинията им", каза Йоханес Тойерл, млад предприемач, който също се е ориентирал към тази публика. Зад тезгяха на своята веганска месарница, той предлага кюфтета и резени печено от. . . сайтан - заместител на месото на базата на пшенични протеини. "Освен ограничаването на консумацията на месо, забелязва се също, че хората искат да ядат сезонни и регионални продукти", допълва той.

Най-известните вегани и вегетарианци в света

Продажбата на растителни продукти под формата на колбаси или печено никак не възмущава "пуристите". "Хората, които се отказват от месото, не го правят, понеже не го обичат. Можеш да караш електромобил, защото виждаш вредите от дизела, това не значи, че искаш да минеш на велосипед", казва Себастиан Йой.

С книгите си с рецепти и с физика, за каквато само може да се мечтае, берлинчанинът Атила Хилдман се превърна в Джейми Оливър на веганската кухня и допринася значително за тази тенденция.

"Сложих край на клишето за активиста, който очаква останалите да възприемат неговия начин на живот", обясни младият мъж пред общественото радио "Дойчландрадио Култур", критикувайки "онези, които твърдят, че яденето на месо е престъпление без да предлагат алтернатива".

Италия: Родители, натрапващи на децата вегетарианска диета, могат да бъдат съдени

Най-новата мода в момента: вегански срещи за необвързани. Организаторите обещават сладки приказки и любовни закачки на по парче тофу.

Източник: БТА