Всички жени по света да бъдат обрязани, призова руски мюфтия
Всички жени по света да бъдат обрязани, призова руски мюфтия / ThinkStock/Getty Images

Всички жени на планетата да бъдат подлагани на обрязване, "за да няма разврат и да се намали сексуалността". За това призова председателят на Координационния съвет на мюсюлманите от Северен Кавказ Исмаил Бердиев.

По думите му дълг на жените е да раждат, а самата процедурата не вреди на здравето им и вече се практикува в някои селища в Дагестан. Бердилени Алиини джаш Исмаил хаджи, както е карачаевското му име, е член и на Съвета за взаимодействия с религиозните сдружения към Президента на Русия, посочва „Интерфакс", цитирана от dnevnik.bg.

Колко момичета стават жертва на този жесток ритуал?

Обрязването се практикува масово в десетки държави в Африка, Близкия изток и Азия. То обикновено се прилага на момичета до 5-годишна възраст.

Не е известно тази практика да има каквато и да е полза за здравето, докато има множество свидетелства, че отрязването на елементи или на цялата външна част от гениталиите предизвиква инфекции, хронична болка, трудности при уриниране и менструация, цистит и дори пречи за забременяване.

Днес ставаш жена и вече трябва да си знаеш мястото!

В редица държави обрязването на жени е забранено, а Общото събрание на ООН го обяви през 2012 г. за нарушаване правата на човека.

Ислямистите имат ненормално отношение към тялото и жената

Исмаил Бердиев уточнява, че ислямът не проповядва обрязване на жените: "Всевишният е създал жената, за да ражда деца и да ги възпитава. А обрязването няма никакво отношение към това, не ѝ пречи да ражда. Но, виж, би имало по-малко разврат".