Десет либийски бойци загинаха в два джихадистки атентата
Десет либийски бойци загинаха в два джихадистки атентата / Guliver/Getty Images

Най-малко 10 бойци от либийските проправителствени сили са загинали днес в два самоубийствени атентата с коли бомби, извършени от джихадистката групировка "Ислямска държава" в района на град Сирт, предаде АФП.

Двата атентата, при които са ранени 20 души, били извършени в зона на запад от Сирт, която от месец е под контрола на либийското правителство, каза за АФП Рида Иса, говорител на пресцентъра на проправителствените сили.

Нападението е станало до приемно-разпределителен център за храни и боеприпаси за въоръжените сили.

Силите на либийското правителство на националното единство, които предприеха на 12 май офанзива за отвоюване на Сирт - главния бастион на "Ислямска държава" в Либия - съобщиха във вторник, че са превзели Втори район - един от последните сектори на града под контрола на групировката.

Пресцентърът на проправителствените сили съобщи днес, че при операция в Първи район са убити трима вражески бойци, предаде ДПА. Ислямистите сега са обкръжени от верните на правителството сили в Първи и Трети район и единственият им път за бягство, както изглежда, е по море.

Днес стана ясно, че преди няколко дни е бил задържан един от най-издирваните арабски терористи, заедно с 20 негови съратници. Става дума за 47-годишния тунизиец Абу Насим, един от местните лидери на "Ислямска държава", съобщи италианската осведомителна агенция АНСА, като се позова на либийския в. "Либия хералд", предаде ТАСС.

Неговата групировка извърши нападение в туниския град Бен Гердан през март тази година, когато загинаха 38 души в сблъсъка между екстремистите и правителствените войски.

Насим ръководеше щаба на "Ислямска държава" в град Сабрата, а преди време се е занимавал с вербуване на джихадисти в Милано, преди да бъде изгонен от Италия през 2012 г. Властите в Тунис още не са потвърдили официално за ареста на Насим.

Източник: БТА