РБ отлага решението за кандидат-президент, чакат оферта от ГЕРБ
РБ отлага решението за кандидат-президент, чакат оферта от ГЕРБ / БГНЕС
БЗНС иска с ГЕРБ на избори, останалите в РБ настояват за самостоятелна кандидатура
89199
БЗНС иска с ГЕРБ на избори, останалите в РБ настояват за самостоятелна кандидатура
БЗНС иска с ГЕРБ на избори, останалите в РБ настояват за самостоятелна кандидатура
  • БЗНС иска с ГЕРБ на избори, останалите в РБ настояват за самостоятелна кандидатура
  • БЗНС иска с ГЕРБ на избори, останалите в РБ настояват за самостоятелна кандидатура

Единствено лидерът на БЗНС Николай Ненчев продължава да настоява Реформаторският блок да се яви съвместно с ГЕРБ на президентските избори. Според Ненчев реформаторите ще получат предложение от ГЕРБ и това щяло да стане в близките дни.

Той призна, че е водил неформални разговори с Бойко Борисов за общо явяване на изборите. Останалите партии в блока обаче са категорични, че ще участват в изборите самостоятелно със своя кандидатура.

И днес реформаторите не успяха да си изберат кандидат за пpезидент сред останалите четирима номинирани - проф. Вeлислав Минеков, Гроздан Караджов, Трайчо Трайков и ген. Съби Събев.

Миналата седмица двама от номинираните проф. Огнян Герджиков и Димо Гяуров отказаха да участват в надпреварата. Корман Исмаилов също се оттегля, съобщи днес Николай Ненчев. Той обяви след днешното заседание на Националния съвет на Реформаторския блок, че от БЗНС продължават да настояват Реформаторите да се явят на изборите заедно с ГЕРБ.

"Ние ще продължим да отстояваме нашата теза за търсене на възможност във формат ЕНП, заедно с ГЕРБ да постигнем съгласие и да издигнем общ кандидат. Доколкото разбирам очаква се тази инициатива да дойде от ГЕРБ, те са най-голямата политическа партия. Нямаме време, при вече издигнат кандидат ще стане по-трудно. така че една покана от Бойко Борисов ми се струва съвсем належаща и необходима на този етап", заяви Ненчев.

Нито една от останалите партии в блока обаче не са съгласни да играят на изборите съвместно с ГЕРБ.

"Всички партии, извън БЗНС, смятат, че по-логично да имаме собствена кандидатура и да участваме на изборите. Колегите от БЗНС казаха, че в ако има общо решение на Блока, те ще се съгласят с него", обясни председателят на предизборния щаб на РБ Найден Зеленогорски.

РБ отлага решението за кандидатпрезидент чакат оферта от ГЕРБ
netinfo

Преди три седмици НС на Реформаторския блок взе решение партиите да направят допитване до структурите си кой от кандидатите каква подкрепа получава. Сега, когато резултатите са готови, се оказва, че те няма да са решаващи.

"Ние взехме решение проучването да не бъде коментирано, защото то не е с такава тежест при вземането на общо решение. Важното е, че на 30 август ще имаме обща кандидатура или ще излезем сами на тези избори", поясни още Зеленогорски.