Аромат на фекалии опразни плажа в Слънчев бряг
Аромат на фекалии опразни плажа в Слънчев бряг / netinfo

Река Хаджийска пренесе в морето край най-оборотните ивици в Слънчев бряг аромат на фекалии и вероятно и самите тях, след авария на колектор на пречиствателна станция. Експерти от РИОСВ-Бургас, съвместно с "Басейнова дирекция"-Черноморски район вече са извършили проверка по сигнал за замърсяване на реката.

От там обясниха за Дарик, че е бил незабавно е сформиран екип от експерти на РИОСВ-Бургас, БДЧР-Варна, Регионална лаборатория Бургас към ИАОС-София и РЗИ-Бургас. Извършен е и оглед на плажната ивица в курорта около заустването на Хаджийска и речното русло в участъка от моста над реката до вливането й  в морето.

Заради лошата миризма, която обхваща района на Централен и Южен плаж в комплекса вече трети ден е без посетители, сподели пред Дарик концесионерът на централната ивица - Венцислав Левов. Според запознати обаче има вероятност замърсяването на реката да е причинено и от други източници. Една от версиите, е че става дума за хотели с развалена канализация, чиито отпадъци затлачват канализационната мрежа.

"Търпим загуби. Миризмата е много неприятна и в района вече няма посетители. На този етап можем само да изчакаме проблемите да бъдат разрешени", каза още Левов.

По информация на екоинспекцията водата в Черно море е видимо чиста, с естествен цвят и мирис без опалесценция на повърхността.

"Речното русло е обрасло с гъста водна растителност и тръстика. Водата по целият й обем е заблатена, с тъмен  цвят и специфична миризма на тиня и гнилостни процеси. При извършения оглед  на река Хаджийска  в  посочения участък не се констатира наличие на нерегламентирани включвания и зауствания на отпадъчни води в реката. При проверката са взети проби от р.Хаджийска на 50 м от устието и морски води на 3 м от брега от Здравната инспекция за микробиологичен анализ", уточниха още от РИОСВ-Бургас.