Сирийски кюрди осъдиха нахлуването на Турция в контролирания от "Ислямска държава" град Джараблус, окачествявайки го като "обявяване на война", предаде ДПА.

"Турската намеса в Джараблус е нарушение на суверенитета на Сирия...и обявяване на война на (кюрдската) автономна администрация и федерална система", заяви Алдар Халил, член на сирийската кюрдска Партия "Демократичен съюз" (ПДС).

През март ПДС и няколко групи техни съюзници обявиха федерална система на администрация в Северна Сирия, припомня ДПА.

Лидерът наПДС Салех Муслим написа в Туитър, че Турция е навлязла в "тресавище" в Сирия и ще бъде поразена, както и "Ислямска държава", предаде Ройтерс.

Турция, подкрепена от самолети на водената от САЩ коалиция, предприе удари срещу "Ислямска държава" по границата.

Турски танкове са навлезли в Сирия

Анкара смята партията на Муслим, която също се бори срещу "Ислямска държава" с подкрепата на САЩ, като заплаха заради връзките й с кюрдските бунтовници, борещи се за автономия в Турция от 1984 г.

"Турция е в сирийското тресавище. Тя ще бъде поразена като ДАЕШ (Ислямска държава)", написа Муслим в Туитър на турски, арабски и английски.

Турция е нанесла 224 удара по 63 цели на "Ислямска държава"

По-рано днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че страната му е започнала операции в Северна Сирия, насочени срещу "Ислямска държава" и сирийски кюрдски бойци, за да сложи край на атаките по турската граница.

"В 4 ч. тази сутрин започнаха операциите в Северна Сирия срещу терористични групировки, които постоянно заплашват нашата страна, като ДАЕШ и ПДС, каза президентът в Анкара, визирайки "Ислямска държава" и силите на сирийската кюрдска Партия "Демократичен съюз" (ПДС), които са подкрепяни от САЩ.

Източник: БТА