Р. Кънев: Свидетели сме на окончателния разпад на българската левица
Р. Кънев: Свидетели сме на окончателния разпад на българската левица / БГНЕС, архив

Свидетели сме на окончателния разпад на българската левица, заяви в Сливен лидера на ДСБ Радан Кънев. По думите му това е необратим процес, в който не могат да се търсят дори разумни обяснения.

„Това, което се случи през вчерашния и днешния ден с елиминирането на ген. Радев, като кандидат от партията, която го е издигнала, предстоящото самостоятелно издигане на кандидат на АБВ и обвинения в ксенофобия и расизъм между БСП и АБВ е само епизод от филм с предизвестен край", каза Кънев.

Лидерът на ДСБ заяви, че Българската левица както в Полша и Унгария слиза от политическата сцена и това е окончателно. „ На този фон отговорността на десницата е да види какво става с доминиращата партия в България - ГЕРБ", заяви Радан Кънев и допълни, че наблюдава една ясна тенденция партия ГЕРБ да замести Българската левица, „като политически представител на олигархията и реално позиционирана по много политически въпроси в ляво политическа сила. Виждаме ясен курс на разграничаване от проевропейската политика и политиката на сътрудничество в рамките на НАТО".

Лидерът на ДСБ каза още, че има ясен курс на договаряне с авторитарните режими в Турция и Русия , вместо използването на силната позиция на член на ЕС и НАТО. Според Кънев България върви към режим на „тихи" договорки и едностранни отстъпки.

По думите му Реформаторската десница трябва много ясно да си осъзнае отговорността, а тя е да победи БСП, до победи проруския кандидат на АТАКА Каракачанов и да се яви на балотаж с ГЕРБ. „ГЕРБ не представлява вече нито десните избиратели нито проевропейската линия в България.

ДСБ категорично подкрепя Трайчо Трайков и Гроздан Караджов за кандидат-президент като в рамките на една седмица един от тях ще бъде излъчен за кандидат - президент, уточни още Радан Кънев.