Международен екип от астрономи под ръководството на учени от университета "Куин Мери" в Лондон е открил най-близката планета извън Слънчевата система, която орбитира около най-близката до Слънцето звезда и се намира в "обитаемата й зона", предадоха световните информационни агенции, позовавайки се на публикация в сп. "Нейчър".

Научният свят определя откритието като голяма крачка напред в търсенето на годни за живот места във Вселената.

Комети донесли живота на Земята

Планетата, наречена Проксима Б, се намира само на 4,2 светлинни години от Земята (40 трилиона километра) и орбитира около червеното джудже Проксима Кентавър - най-близката до нашата планета звезда.

Учените са открили Проксима Б, след като са анализирали и проверявали данни от Европейската южна обсерватория в Чили над две години.

Издайнически сигнал за наличието й са се оказали слабите колебания в излъчваната от централната звезда светлина, които се дължат на гравитационното притегляне, упражнявано от орбитиращата около нея планета.

Откриха неизвестна планета

Проксима Б, която е приблизително 1,3 пъти по-масивна от Земята, орбитира много по-близо до централната си звезда, отколкото нашата планета около Слънцето, обикаляйки я за 11,2 дни. Тъй като Проксима Кентавър е много по-бледа от Слънцето, е възможно Проксима Б да се намира в т.нар. й "обитаема зона", в която температурите не са нито твърде високи, нито твърде ниски, за да поддържат живот, и позволяват наличието на вода в течно състояние.

Според специалистите Проксима Б е скалиста планета като Земята. Важен въпрос, на който учените тепърва ще търсят отговор, е дали Проксима Б има атмосфера, съдържаща ключови за биологически живот химикали като метан. При наличието на атмосфера специалистите допускат, че температурите на въздуха на планетата ще са от порядъка на 30-40 градуса. При липсата на атмосфера стойностите им ще са между 28,9 и 40 градуса под нулата.

Астрономи откриха планета с три слънца (ВИДЕО)

Въпреки предполагаемите благоприятни условия за живот, обитаемостта на планетата е под въпрос заради радиационното излъчване от централната й звезда, което е 100 пъти по-силно от това, което Земята получава от Слънцето.

След 1995 г. астрономите са открили около 3500 екзопланети (планети извън Слънчевата система), но всички те са твърде отдалечени. Относителната близост на Проксима Б до Земята дава възможност на учените да се сдобият с нейно изображение, което ще улесни изследванията им, и дори да планират бъдещи космически мисии до нея при наличието на подходящи технологии.

Източник: БТА