Децата - новите жертви на телефонните измамници
Децата - новите жертви на телефонните измамници / ThinkStock/Getty Images

Децата се оказват новите жертви на телефонните измамници у нас. През последните седмици са няколко случаите, в които 9-10-годишни момичета и момчета дават пари, за да съдействат на фалшиви полицаи или да платят на несъществуващ лекар, който да спаси родителите им, съобщава БНР.

Въпреки кампаниите на МВР хората продължават да дават пари на фалшиви лекари, полицаи и прокурори. Сумите, с които се сдобиват престъпниците, са колосални - няколкостотин хиляди лева месечно.

Как да се предпазим и да реагираме при телефонните измами

Ивайло Величков, ръководител на Сектора за борба с телефонните измами в СДВР, сподели, че престъпниците избират телефоните на случаен принцип, но предимно стационарни номера. Жертвите остават предимно възрастни хора, които дори отиват до банката, за да изтеглят спестяванията си. По думите му най-новите жертви на подобни измами са децата.

Последният случай е от преди ден. 10-годишно дете е дало 3000 лева в различни валути на телефонни измамници.

„Напоследък имахме няколко случая, при които потърпевши са деца. Измамите стават по познатите схеми - казват им, че техен близък е претърпял - в единия случай някакъв инцидент, в другия - се изисква съдействие от детето да предостави парични средства за задържането на група телефонни измамници. Сумите въобще не са малки", подчерта Ивайло Величков.

Как действат телефонните измамници?

„Измамниците набират абонатите на абсолютно произволен принцип, предимно на стационарни телефони, като целта им е да попаднат на човек, който се манипулира лесно. Най-често това са възрастните хора, които си седят вкъщи и инцидентни случаи, в които потърпевши са деца", разясни шефът на Сектора за борба с телефонните измами в СДВР.

Европомощи за безработни - нова схема при телефонните измами

От полицията за пореден път апелират хората да бъдат внимателни и да следят възрастните си родители и децата си.

„Нека по-младите да разговарят със своите близки и да ги предупредят за схемите на измамниците. Да знаят, че когато получат обаждане за предоставяне на парични средства спрямо тях се извършва опит за телефонна измама. В никакъв случай потърпевшите да не споделят с измамниците лична информация - адрес, имена на близки, мобилни телефони на свои близки, защото те се възползват от всяка една подробност, случайно подхвърлена в разговора в тях", подчерта Ивайло Величков.